Майдан. Жива історія у спогадах очевидців

ХХІ століття - ера інформаційної доступності. І, часом, це заважає, бо потрібно прикладати зусиль для фільтрування інформації. Проте саме завдяки цій доступності події, очевидцями яких були ми з вами, можливо зберегти у колективній пам'яті із мінімумом дофантазувань. Сьогодні у нашому блозі огляд спогадів сучасників про події 2014 року на Майдані. Крім тематики всі ці видання об'єднує їх зовсім невеличкий тираж (максимально - 1000 екземплярів). І те, що сьогодні більшість з них вже неможливо купити в магазині. 


Ганна Дудка. Небесна сотня.

Видавництво "Фоліо" визначає сутність цієї книги такими словами: "...це книга-реквієм. Книга-посвята, ...що була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою." В книзі знайдете біографії Героїв, спогади їх близьких людей, багато фотграфій та реальних фактів з трагічних подій 2014 року. 

Михайло Вітер. Літопис Революції Гідності.

Про автора цієї книги спогадів Михайла Вітра немає інформації в мережі Інтернет. Уявляєте? Книга спогадів є, а про автора ми можемо дізнатися тільки прочитавши його книгу. Учасник подій на Майдані, автор приїхав до Києва з невеличкого містечка Комарно, що під Львовом. Книга - щоденник вміщує велику кількість посилань на викладення подій, що реєструються у різноматнітних ЗМІ та соціальних мережах. Отже може стати у пригоді досліднику, який поставить собі за мету "побачити" події зсередини у їх хронологічній послідовності. 

Олег Трайдакало. Майдан. Погляд зсередини. 
Пан Олег називає себе автором-упорядником. Це дійсно є так, бо до книги увійшли як власні спогади автора так і цитати із спогадів його побратимів. Книгу видано за 4 роки після описуваних подій, тому вона містить вже не тільки факти, а й рефлексії щодо участі в подіях зими 2014 року. Дуже цікавим видався нам опис майданних "клоунів", які за свідченням автора складали певний суспільний прошарок і відігравали помітну роль у подіях. Докладніще у книзі, звичайно...

Олександр Стражний. Менталітет Майдану. 
У цій книзі огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років подається не просто учасником Руху спротиву, але й психіатром. Менталітет Майдану виведено в динаміці і суперечностях — він, як організм, зароджується, дорослішає, усвідомлює себе і, в решті решт, діє. Аналізуючи поведінку учасників руху спротиву і пересічних громадян, що підтримали або не підтримали Майдан, автор робить висновки про те, які саме риси української ментальності під час екстремальної ситуації виявили себе найбільшою мірою, а які залишилися «незадіяними». Завершується книга підсумком, яким чином змінилося світосприйняття українців після Майдану, і що може чекати на Україну в майбутньому.


Вітри часів. Книга поезій. Київ.
Літературний клуб "Київ ПОЕТажний" виник у 2010-му році, об’єднавши київських інтернет-поетів для зустрічей в реалі. Ця віршована збірка, за свідченням її упорядниці Антоніни Спірідончевої, вийшла "на спаді читацького інтересу до творів про Майдан і про війну на Донбасі. Мета збірки - представити якнайширший спектр патріотичних проявів українців: у почуттях...та реакціях на події..."
А ми зацитуємо тут рядки з віршу "Невчасна сповідь" нашої колеги, однієї з співавторок збірки Тетяни Яровициної:

...Певно, не відболить...Якось мусимо далі з цим жити...
Та ступлю на Майдан - й безпорадність в мені ожива,
і печуть мені душу оті не покладені квіти...
І не подані руки. Й не мовлені вчасно слова


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки