#ВідкритаВіза

Прага – це місто, яке дуже складно описати кількома словами. Багатовікова історія, глибока культура, містичні легенди – все це дозволяє говорити про це місто нескінченно.

Столиця Чехії справедливо вважається найкрасивішим містом Європи. Місто чарівної, казкової архітектури, знаменитого чеського пива, затишних ресторанів та кафе, мальовничими вулицями якого можна блукати годинами. У Златій Празі неймовірно сильний дух романтики, відчуття казки та пригоди. Місто по своєму прекрасне в будь-яку пору року, радуючи свіжістю весняних квітів, що розпустилися, сонячним привіллям влітку, або задумливою часом золотої осені. Місто закоханих… 
Прага лежить у самому центрі Європи у центрі історичної землі Богемії на річці Влтава. Споконвіку це місто знаходилося на перехресті найважливіших торгових шляхів – бурштиновому та соляному. З цих та інших причин Прага була і залишається серцем Європи.  

ані Чехії" - саме так називали Прагу в середні віки. І місто повністю виправдовує це визначення. Прага неймовірно красива, напрочуд різноманітна і витончена. У Празі знайшли утілення всі стилі: від романського до готичного, від бароко до ренесансу, від класицизму до модерну, а також унікальні сецесія та кубізм. У цьому різноманітті Прага постає маємо гармонійним цілим – твором архітектурного мистецтва.
Серед основних архітектурних пам’яток 18 чудових кам’яних і сталевих мостів, що з’єднують береги Влтави. Один з найкрасивіших і найдавніших кам’яних мостів у світі - Карлів міст, твір середньовічного зодчества. Шедевром європейської готичної архітектури є собор Святого Віта, будівництво якого велося майже 600 років. Дуже вражають Костел Божої Матері перед Тином на Старомєстській площі, Староміська ратуша з астрономічним годинником, собор святих Петра та Павла на Вишеграді, Порохова вежа, Клементіум.
Історичний центр Праги, територія якого займає 866 га (Градчани з Празьким Градом, Мала Сторона, Старе Місто, включаючи Карлів міст та Йозефів, Нове Місто та Вишеград), у 1992 році був включений до Переліку всесвітньої культурної та природної спадщини ЮНЕСКО. Це найбільший історичний центр серед міст Європи.
Прага – одне з 9 європейських міст, які мають цей почесний титул, який він заслужив завдяки безлічі музеїв та галерей з унікальними колекціями, кільком десяткам театральних сцен та відомим концертним залам, у яких гастролюють зірки світової величини.
Історія Праги досить довга, тому не дивно, що тут народилися чи жили кілька всесвітньо відомих особистостей. До найславетніших відносяться, наприклад, чеський король і римський імператор Карл IV, композитор Антонін Дворжак, оперна діва Ема Дестіннова та письменники Франц Кафка, Карел Чапек, Ярослав Гашек. Недовго у Празі жив і творив Вольфганг Амадей Моцарт. З Прагою пов'язано і багато 
відомих українців - Іван Пулюй, Олександр Олесь, Олег Ольжич, Ніна Левитська, Августин Волошин...
Безліч веж, сторожових та оглядових, дала Празі вже кілька століть тому назву «стобашенная». Нині у місті їх налічується близько близько 500. На деякі з них Ви зможете піднятися самі, подивившись на Прагу очима середньовічних мешканців столиці Чеської держави.
Горбистий рельєф надає Празі неповторної чарівності і створює вражаючу панораму. З празьких пагорбів відкриваються захоплюючі краєвиди. А річка Влтава формує ще одн празьку особливість – острови та закрути з романтичними куточками, які нікого не залишать байдужими.
А ще Прага - містична столиці Європи. Адже тут повітря просякнуте духом старовинних легенд і переказів. Кожна будівля, кожна вулиця має свою легенду. Големи, велетні, привиди, відьми, прокляття та заклинання – все це невід'ємна частина празької історії. До речі, назва «Злата Прага», за однією з версій, походить від алхіміків, які тут займаються своїми «золотими» справами.
Прага сьогодні - це веселе, життєрадісне місто, яке знайшло свій шлях і впевнено дивиться у майбутнє. З усіх кінців світу сюди прямують молоді люди, туристи, музиканти і торговці. Немає національних бар'єрів, мовні складнощі долаються легко, скрізь панує порозуміння та дружня атмосфера. Прага - одне з тих міст, яке з розкритими обіймами приймає всіх гостей.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки