"Життя як воно є"


У цих книгах на вас чекають зворушливі та пронизливі, трагічні та, подекуди навіть страшні, історії з життя. 


Ірен Роздобудько. Фаріде (видавництво Нора-Друк).
Той, хто врятував одне людське життя, — врятував цілий світ.
Про це не знає дівчинка, що живе в маленькому кримському Селищі. Проте під час Другої світової війни вона рятує єврейських дітей від неминучої смерті. А на цілу епоху пізніше її, вже стару жінку, розшукали 80 врятованих нею дорослих людей. І вона стала праведницею світу — забутою, закатованою як нацистами, так і радянським режимом.
Це - факт. Все інше - апокриф, вигадка автора. Узагальнена і суб’єктивна. Як узагальненими і дещо фантасмагоричними є і Селище, і всі його мешканці, переплетені між собою, мов виноградні лози.
Автор не претендує на лаври історика. Швидше за все - на найменший «язичок» найменшого дзво-ника, який бринить серед ночі голосами тисячі вигнанців: «я-по-вер-нусь-я-по-вер-нусь» - і нагадує, що наш ДІМ завжди з нами. З нього може вигнати ворог, але його не можна відняти. Якщо ти віриш у повернення!

Мариам Петросян. Дом, в котором... (видавництво Livebook/Гаятри).
На околиці міста, серед стандартних новобудов, стоїть Сірий Дім, в якому живуть Сфінкс, Сліпий, Лорд, Тютюн, Македонський, Чорний та багато інших. Невідомо, чи справді Лорд походить з благородного роду драконів, але Сліпий дійсно сліпий, а Сфінкс - мудрий. Тютюн, звичайно, не шакал, хоч і любить поживитися чужим добром. Для кожного в Будинку є своє прізвисько. Кожного будинок приймає або відкидає. Будинок зберігає безліч таємниць, і банальні "скелети в шафах". Будинок – це щось набагато більше, ніж інтернат для дітей, від яких відмовилися батьки. Будинок - це їхній окремий всесвіт. 
Неможливо точно визначити  про що ця книга.  Про будинок-інтернат? про "особливих" дітей? про дитячу жорстокість? про педагогічну безпорадність? про паралельні світи? про нормальність у ненормальності?..

Ентоні Берджес. Механічний апельсин (видавництво Рідна Мова).
Що таке свобода вибору? Люди від природи добрі або злі - чи стають такими? Роман "Механічний апельсин" - це своєрідний трактат про важливість свободи волі і вибору. Розумний, харизматичний, жорстокий антигерой Алекс, який проповідує насилля як мистецтво, сам стає жертвою наруги над особистістю - його "виправляють" за спеціальною програмою. Сімнадцятирічний юнак стає "механічною іграшкою" в руках системи. То чи можна врятувати світ від Зла, позбавивши людину свободи волі? Це питання нині актуальне так само, як і колись, і відповідь на нього кожен читач знайде сам...

Павло Наніїв. Тричі продана
 (Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля").
Вона була тричі продана. Рідною матір’ю-грекинею. Польським послом. До безтями закоханим чоловіком. Неймовірно красива, надзвичайно зваблива винуватиця найпишніших європейських балів і неоднозначних політичних рішень. Вона була в обіймах королів і вельмож, але жодного разу так і не покохала по-справжньому. Звичайна невільниця, що стала однією з найупливовіших жінок Польщі. Продана, зраджена, але незламна. Софія Потоцька — жінка-легенда, що здолала шлях від невільничого ринку до графських замків і королівських покоїв…

Анчі Мін. Остання імператриця Китаю (Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля").
Історія, описана у романі, чимось схожа на історію знаменитої української Роксолани. Молода китайська дівчина Цзі Сі (Орхідея) потрапляє наложницею до палацу китайського імператора. Здавалося б, шансів у неї немає: у імператора, крім десятків наложниць, є ще сім офіційних дружин! Але, незважаючи на ніжне ім'я, завдяки залізному характеру, неабияким талантам та розумінню палацових інтриг вона примудряється стати улюбленицею імператора. 
Вона не тільки вистояла – народивши імператорського спадкоємця, вона утвердила славу династії Цин. Як їй це вдалося? Таємниці Забороненого міста розкриються перед вами…

Генрі Марш. Історії про життя, смерть і нейрохірургію (Видавництво Старого Лева).
Правда – то його релігія, кажуть про Генрі Марша колеги. Власне, у цій книжці спогадів і роздумів відомого британського нейрохірурга ви знайдете багато захоплюючих історій, у яких головне – це етика стосунків між лікарем та пацієнтом, тонка межа між гіркою правдою і крихкою надією. Бути висококласним нейрохірургом – цього не досить, щоб бути Генрі Маршем. Треба ще мати найкращі людські якості – доброту, вимогливість до себе, любов до людей і неабиякий талант оповідача.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки