"Погляд в історію: Дмитро Вишневецький"

 

Вишневецький Дмитро Іванович (Байда) - князь, черкаський та канівський староста, козацький отаман, з ім'ям якого в історичній традиції пов'язуються заснування Запорозької Січі і легендарна постать козака Байди, оспіваного у народних піснях. В українській історії він назавжди залишився неперевершеним зразком ідеального лицаря без страху й докору.
Дмитро Вишневецький - представник старовинного українського князівського роду з Волині, який походив від Гедиміновичів. У 50-х роках ХVІ столітті, будучи черкаським і канівським старостою, Д. Вишневецький вживав енергійних заходів для зміцнення оборони південного степового порубіжжя, де відбувалася тоді народна колонізація, використовуючи для цього черкаське служиле і низове козацтво як могутню військову силу. Людина мужня, самостійна, ризикована і досвідчена у військовій справі.
Реальні історичні факти біографії  уславленого полководця давно переплелися з легендами. З ім'ям Д. Вишневецького пов'язано спорудження у 1554 - 1556 роках на о. Мала Хортиця укріпленого замку, який козаки мужньо відстоювали від татарської облоги взимку 1657 року і який згодом в історичній традиції  стали вважати за першопочаток  Запорозької Січі.
Улюблений провідник козаків протягом багатьох років був отаманом запорожців, чимало зробив для внесення у козацьке військо правильної організації, вдосконалення військової тактики, розвитку фортифікації і флоту. Підкреслюючи ці особливі заслуги Д. Вишневецького у розбудові Війська Запорізького, історики часто називали його першим українським гетьманом, незважаючи на те, що цей титул в офіційному вжитку з'явився пізніше.
Повернувшись у 1561 році у литовське підданство і маючи далекосяжні плани здобути собі молдовський престол, Д. Вишневецький з запорожцями втрутився у міжусобну боротьбу молдовського боярства, але у 1563 році потрапив у полон і був виданий на розправу турецькому султанові. За переказами, Д. Вишневецького скинули з фортечних мурів. Зачепившись ребром за залізний гак, він три дні страждав на ньому, але пощади не просив, проклинав своїх ворогів, доки вони не застрелили його з лука. Славні лицарські подвиги і трагічна загибель козацького отамана справили на українське суспільство глибоке враження. У фольклорній традиції Дмитро Вишневецький завжди ототожнюється з легендарним козаком Байдою.  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки