"І будуть люди на землі"



Ще до війни цей твір Анатолія Дімарова став активно запитуваним. Не в останню чергу посприяла цьому недавня екранізація роману, яка здобула визнання першої в Україні не просто родинної, а й історичної саги.
В нашій рубриці "Книжка від читача" поділимося лише одним, але найяскравішим  відгуком: "Що відбувається з народом, який не воліє знати свою історію? Він втрачає пам'ять, він втрачає себе, він зникає.
А що ми знаємо про свою історію? Зовсім мало: кілька історичних фактів та їх наслідків. Хтось свідомо уникає знати більше, посилаючись на те, що історія України - це цілковито про тяжку долю пригнобленого народу. А хтось шукає правду в літературі.
"І будуть люди" Анатолія Андрійовича Дімарова - роман-епопея, яка ґрунтується на історичній правді. Твір нещадно посічений та скорочений радянською цензурою.
Початок ХХ століття, полтавське мальовниче село як уособлення України із щоденними клопотами селян, їхніми звичаями, думками, почуттями, вчинками та прагненнями.
Хазяїн і його земля. Вона ж так любить, щоб біля неї по-людськи ходили - тоді й родитиме, це його праця, він такий жадібний до роботи. Його оселя. Його сім'я. Він так ґарує, що вистачить до самої смерті і йому, і його дітям, і його онукам. Йому все мало, все не вистачає.
А десь там на півночі відбувається більшовицька революція. І вже червона навала насувається на Україну, вона нищить все на своєму шляху, ламає, рубає. І він вже не хазяїн, а куркуль. І байдуже, що все нажив своїми руками. Всіх зрівняють під одну мірку. А у 1929 році обкладе нова влада податком, і він все віддасть до останньої зернини, не залишивши навіть на посів.
Як змінювалася влада, якою була класова боротьба і як активізувалася національна свідомість українців... Автор так обдумливо змалює кожного: будь він бідним, багатим, радянським ідеалістом, чи пристосуванцем до нової влади, або ж духовенством, яке у всі часи маніпулює громадою.
Для мене важливим було не лише прочитати нове видання твору, а й співставити тексти..."

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки