"Чарівна краса вишиванки"



День української вишиванки не має постійної дати. Але щороку у третій четвер травня ми єднаємося у цій чарівній красі нашого народу. Цього року свято припадає на 19 травня.
У мирний час  в різних містах з нагоди свята ми  влаштовували різноманітні флешмоби, ярмарки, змагання, концерти. Сьогодні ж, у воєнний час, ми теж вдягнемо свою найулюбленішу та найсимволічнішу вишиту сорочку. Бо вона не просто елемент гардеробу, а й потужний оберіг, що  закодовує наших рідних та коханих  на здоров'я, удачу, любов, віру та перемогу.

Кожен регіон України може похвалитися своїми унікальними вишиванками. Усі вони різняться фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками. 

Волинська область. Тут вишиванкам притаманні чіткі, геометричні візерунки. Такі композиції мають простий, але вишуканий вигляд. На біло-сірому полотні вишивають червоною ниткою. На півдні області надають перевагу рослинним мотивам. 

Львівська область. У цьому регіоні люблять поєднувати одразу по кілька різних візерунків. На білому полотні розливаються геометричні орнаменти, які творять невимушений легкий вигляд одягу. Аби вишиті елементи виділялись та ставали об’ємними – між візерунками залишають чисте полотно. 

Закарпатська область. Тут українці не обмежують себе у виборі кольорів. Та найпоширенішими все ж є червоні та чорні барви. Сама ж вишивка зигзагоподібної форми (так звані «каракулі» або ж кривулі). Сорочку цього регіону можна зустріти як багатоколірну, так і вишиту лише білими нитками. 

Івано-Франківська область. Вишивка цього регіону вважається найбагатшою в оздобленні та виконанні. Чого варті лише місцеві назви візерунків: кучері звіздаті, чубаті, вусаті цілі, клинчасті головочки, зерняткові, чубаті, черковці, сливкові…
Вишивки Івано-Франківщини прикрашають чіткі геометричні фігури, які часто з`єднуються в одну широку лінію, утворюючи динамічний орнамент. Старовинними місцевими техніками є “колення” і “кручення”, які є досить складними у виконанні. На Івано-Франківщині завжди пишно декорували рукави. На одній сорочці поєднували багато технік вишивання: від “білих по білому” до “писаних” – суцільно “замальованих” нитками елементів. 

Рівненська область. У вишивці цього регіону домінують прості геометричні візерунки червоного кольору з добавкою синього. Жіночі сорочки часто вишиваються тільки червоною заполоччю та дуже простим орнаментом. Червоною ниткою на білому-сірому тлі льняної полотнини. Характерні вишивальні техніки занизування, верхоплут, настилування. 

Житомирська область. Для вишивки цього регіону характерний дрібний хрестик та «занизування». Червоний із чорним або синім кольором, що повністю вкривають рукав сорочки. Найпоширенішим мотивом є розетка та ритмічний повтор простого візерунка – ламаних ліній, восьмикутних зірок, ромбів та іншого. 

Хмельницька область. Тут вишивають грубою ниткою у техніці хрестика. Панівним кольором є чорний, який рідко поєднують з вкрапленням червоного або вишневого. Для Хмельниччини характерною є техніка вирізування. Геометричний орнамент із простих прямих, скісних, ламаних, зубчатих ліній. 

Вінницька область. Вишиванки мають багату кольорову гаму. На кожній сорочці можна побачити у візерунках певний панівний колір. Тут майстерно поєднували ледь не всі техніки та стилі зображення елементів: низь, хрестик, вишивка розписом, настилання, вирізування, різноманітні види мережок.

Тернопільська область. Сорочки вирізняються виразним рельєфним візерунком. Орнаменти вишивають бавовняними нитками згущеними стібками. Кольоровими бавовняними нитками обводять певні візерунки вздовж усього рукава сорочки. Особливо відомими є вишиванки з міста Борщів. Вони вирізняються густо вишитими рукавами, які зазвичай вишиті чорним кольором. Тут його пов’язують з чорними сторінками історії краю....

Київська область. Вишивка Київщини - це  геометричні візерунки рослин у білих, коралово-червоних або ж чорних барвах. Перевагу надають білому з вкрапленнями зеленого та червоного. На вишиванках красуються стилізовані грона винограду, хміль, ромби тощо. 

Чернівецька область. Вишиванка має пишно вишиті рукави з характерними косими смугами. Також використовується техніка гладі, дрібного хрестика та крученого шва. Орнаменти наносять переважно чорними та бордовими нитками, які добре виділяються на тлі барвистого вбрання. Також для оздоблення використовують  бісер, срібні і золоті нитки, вовну, шовк та блискітки. 

Черкаська область. Черкащина – це дуже красива витончена вишивка, яка потребує неабиякого вміння та великих затрат часу. Дрібні стібки, що  утворюють складний. переважно геометричний візерунок. Відмінним від решти регіонів є горизонтальне розміщення узорних ліній на рукавах жіночих сорочок. 

Запорізька область. Сорочку виконують у червоно-чорних тонах, із домінантою червоного. Візерунки прості – великі та геометричні. Здебільшого на вишиванках містяться рослинні мотиви – квіти, калина тощо....

Кіровоградська область. Вишиванка Кіровоградщини має дуже реалістичні орнаменти: якщо вишивають гроно винограду, то присутній навіть блиск виноградин та тонесенькі вусики. Тут також полюбляють червоний та чорний кольори. 

Дніпропетровська область. Стародавніми класичним техніками на Дніпропетровщині є вишиття низзю та ажурними мережками. Вишивки хрестиком здебільшого геометричні, а також рослинні, що набули геометричного характеру. Дослідники, які розглядали найстаріші колекції вишивок Дніпропетровського краю, говорили: Такого розмаїття ромбів, хрестів, косих хрестів, зірок, трикутників, квадратів, їх поєднанн та вписування одних елементів в інші важко собі уявити.
Манжети рукавів та виріз горловини вишивають кольоровими нитками та чорним плисом. У чоловічій вишитій сорочці переважають червоний та чорний кольори. 

Херсонська область. Вишивкам Херсонщини притаманний рослинно-квітковий орнамент. Він почав з`являтися на жіночих та чоловічих сорочках ще з середини XІХ століття. Одна з найпоширеніших ідеограм – “Світове дерево”, це образ прародительки – Матері-Землі. Частими також є символічні зображення тварин: зозулі, півня, коня та оленя. 

Миколаївська область.  Жіночі сорочки цього регіону України особливі. Їх вирізняє чотирикутний виріз довкола шиї та вільні, без зборок у зап`ясті рукави. Сильно стилізовані рослинні мотиви. Це сосонки, дубове листя і шишки хмелю, різноманітні квіти та квітучі гілки. Цікаво, що такий елемент як лінія, що використовується як розмежувальний компонент вишивки, є символом землі або межі між добром і злом. 
Барви вишивок – червоний, чорний та іноді сірий, сіро-блакитний. 

Одеська область. Традиційні одеські сорочки з пухликами шиють з білої бавовняної тканини. Пухлик – це збирана тканина на рукаві трохи нижче плеча. Саме пухлик додає рукавам пишності та об’єму. Стоячий широкий комір густо збирають у дрібні «зморшки», які оторочують тоненьким рубчиком. Верхній край рукавів призбирують, а нижній вишивають геометрично-рослинним візерунком у техніці хрестика. Основними кольорами переважно є червоний, чорний, синій та жовтий. 

Чернігівська область. У регіоні вишивають дуже дрібними стібками, що додає вишиванці надзвичайного вигляду. Візерунок виконують білими нитками з кольоровими елементами, орнамент має рослинний або ж абстрактний вигляд. Тут також традиційною є і вишиванка з бісером.

Харківська область. Багатобарвну сорочку цього регіону вишивають товстою ниткою, завдяки чому орнамент набуває рельєфності. Особливістю вишиванок є поліхромні візерунки, виконані напівхрестиком або хрестиком. Конкретної гами кольорів чи притаманного лише цьому регіону візерунку годі й шукати. 

Полтавська область. Сорочка зазвичай вишита білими нитками у техніці гладі. Дуже рідко вишивають сірими або ж червоними нитками. Візерунки обшивають чорними або ж кольоровими смугами. Полтавську вишиванку можна впізнати за дуже багатим, складним, та водночас ніжним за кольорами, «тонким» оздобленням рукавів.

Сумська область. Сусідня з Полтавщиною Сумщина дуже перегукується. Тут теж вишивають білими нитками, обробляючи краї орнаментів чорним. Жіночі сорочки-вишиванки Сумщини - це вишивка білими нитками гладдю, вирізуванням, набируванням, використання різних видів мережок. Характерні тут також багатоколірні візерунки. Це ніжне вишиття дрібним хрестиком і напівхрестиком, а також рельєфне грубою ниткою. Вишивають геометричні та рослинно-геометризовані узори, серед мотивів яких переважають птахи: орли, лебеді, качки, голуби.

Донецька область. Тут теж полюбляли поєднання червоно-чорного кольору. Оздоблювали вишиванки мережкою та вирізуванням. 
Гама кольорів тепла вирізняє донецьку вишивку від інших. В ній багато сонця. В ній більше червоного, ніж чорного. Орнаменти яскраві, чорно-червоні на світлому (білому) тлі. Якщо рослинні мотиви – то це пишні квіти, цілі букети і дерева. Зображають і  птахів. На Донеччині вишивають  різними техніками, окрім хіба що яворівки і низинки. Кольори ниток традиційно червоний, чорний і білий. 

Луганська область. Відомо, що вишиванки Східного регіону мають переважно рослинні орнаменти. Особливістю луганських вишивок є поліхромні візерунки, виконані хрестиком, грубою ниткою, завдяки чому створюється враження рельєфності. Традиційним є поєднання різних за фактурою ниток, що також також додає рельєфності візерунку. Тут здавна вишивали хрестом і гладдю та сміливо поєднували червоний колір із блакитним

АРК Крим. Кримські татарки теж любили вишивати. Природно, що їхня вишивка відрізняється від більшості типових на материковій Україні. Важливими тут є контрасти (які можна побачити й на народному верхньому одязі). Вони часто використовують квітчасті орнаменти з ніжними кольорами, правильно підбираючи кожну квітку....
Головні знаки, використовувані майстрами тут такі: жіночій знак - вигнута гілка (означає мінливість, динамічність, розвиток). Чоловічий - родове дерево (означає надійність, стійкість та силу). Гвоздика – літня людина. Тюльпани символізують молодих хлопчаків, а троянди – жінок. Є також символ «марам», який досить часто зустрічається на вишивці і орнаментах, особливо головних покривалах і поясах з широкої вовняної тканини (учк’урах) – це «дерево життя».




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки