"Некваплива Мудрість"

 

Скільки ж свят, про які ми або не знаємо, або знаємо дуже мало! Наприклад, Всесвітній день черепахи – чи чули ви про таке? Швидше за все - ні. І дуже шкода, адже це свято заслуговує на те, щоб його відзначали і говорили про нього. Давайте поговоримо про історію цього свята, про те, як його можна оригінально відзначити, а також про те, чому такий домашній вихованець, як черепаха, нітрохи не гірший за інших.
Всесвітній день черепахи - це щорічне свято, яке відзначається 23 травня. Історія обговорюваної дати починається в 2000-му році. Ініціатором її заснування стало «Американське товариство порятунку черепах», створене в Малібу 1990 року. Саме тоді небайдужі ентузіасти були вкрай схвильовані й стурбовані різким скороченням чисельності черепах і навіть зникненням деяких видів. Поступово сфера їх діяльності розширювалася і отримала міжнародний розмах.
Здавалося б, як такі довгожителі, як черепахи, можуть бути на межі вимирання?! Пояснення досить просте. По-перше, це міф, що черепахи живуть три сотні років. На сьогоднішній день достовірно відомо про один рекорд за тривалістю життя черепахи, який офіційно зареєстрований в Книзі рекордів Гіннесса. 
Мова йде про черепаху Туї Малила, яка була принесена в дар королю Конго відомим мореплавцем і відкривачем нових земель Джеймсом Куком приблизно в 1773 році. Так ось, ця черепаха померла у 1965 році, а значить, прожила щонайменше 192 роки, що, звичайно, теж чимало. Зазвичай же тривалість життя черепахи, залежно від виду й умов життя, може коливатися від 30 до 130 років. Здавалося б, теж непогана тривалість життя, чому ж тоді чисельність черепах з кожним роком зменшується?
Причиною тому стали ми – люди. З кожним роком людина освоює все нові території, серед яких є і пляжі, облюбовані морськими черепахами для кладки яєць, що досить сильно скорочує популяцію цих видів. Також причиною загибелі великої кількості морських черепах є погіршення екології, аварійні розливи палива в моря і океани, а також те, що черепахи часто плутають поліетиленові пакети зі своєю їжею – медузами. І, проковтнувши їх, гинуть.
Крім того, не можна забувати про браконьєрів, які вбивають сухопутних черепах заради їх панцира, з якого потім робляться екзотичні сувеніри та предмети інтер’єру. Також черепахи є улюбленим товаром контрабандистів, які перепродують їх в ресторани з екзотичною кухнею, коронною стравою яких є черепашачий суп. 
Добровольці та волонтери постійно намагаються рятувати черепах, які потрапили в різні небезпечні ситуації: створюють для них безпечні переходи під жвавими автомобільними трасами, що представляють для черепах особливу небезпеку; огороджують території на узбережжях, де морські черепахи відкладають яйця. А саме у Всесвітній день черепах проводять ходи і мітинги, присвячені тематиці дати, що відзначається. Учасники всіх заходів не тільки в цей день, але і в інші дні року не використовують м'ясо черепах в їжу і не користуються речами, зробленими з їх панцирів. Також саме святкування включає в себе маскаради в костюмах черепах з веселими сценками з життя тварин, танці черепах і розсилку веселих листівок з їх зображенням. Досить включити фантазію, і ви теж зможете підтримати цю чудову традицію.
В останні роки День черепахи відзначається не тільки в тих куточках земної кулі, де водяться ці тварини, але і в багатьох інших країнах світу. 
А ще постійно зростає число людей, що приймають черепах до себе в оселю в якості домашніх улюбленців, кумедних, нешкідливих і, які доставляють господарям мінімум турбот.


Тож давайте і ми у Всесвітній день черепахи приєднаймося до цього свята і розповімо друзям про проблему зникнення багатьох видів цих дивовижних тварин!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки