"День в історії"

 25 травня 1821 року народився Гулак Микола Іванович - філософ, літературознавець, астроном тощо.
Виходець з небагатої дворянської родини з Полтавщини Микола Гулак належав до молодої української інтелігенції, яка виховувалася на переказах про козацькі походи та на ідеалах демократизму, близько сприймала інтереси народу, палко підтримувала ідеї слов'янської солідарності. Закінчивши юридичний факультет Дерптського (Тартуського) університету, М.Гулак у 1845 році розпочав службу урядовця в Києві, де вирувало напружене інтелектуальне життя.
      У кінці 1845 - на початку 1846 року М.Гулак спільно з М.Костомаровим та В.Білозерським заснували таємне Кирило-Мефодіївське товариство, до якого пізніше приєдналися О.Маркевич, О.Навроцький, П.Куліш, Т.Шевченко. У цьому тісному колі вперше була сформульована політична програма українства, викладена у "Книзі буття українського народу", статуті братства та інших його документах: ліквідація самодержавства і кріпосництва, станової нерівності, національне самоствердження України серед інших вільних і рівних слов'янських народів.
   Після викриття організації жандармами у 1847 році М.Гулак взяв на себе авторство всіх документів кирило-мефодіївців, за що й був суворо покараний. До 1850 року його утримували у Шліссельбурзі - найзловіснішій політичній в'язниці царської Росії, а потім до 1855 року він відбував заслання у далекій Пермі.
Повернувшись на Батьківщину, він працював вчителем в Одесі (1859 - 1861), Керчі, Ставрополі (1862 - 1863), потім змушений був виїхати до Грузії, де учителював у Кутаїсі та Тбілісі, незмінно користуючись великою повагою колег-педагогів і учнів. Людина високого інтелекту, ґрунтовних знань і різнобічних інтересів. З великим інтересом М.Гулак вивчав культурно-мистецьке надбання народів Закавказзя, досліджував творчість Ш.Руставелі, здійснював переклади творів грузинських і азербайджанських митців.
Та, безперечно, одним із найголовніших внесків Миколи Гулака до української історії було заснування Кирило-Мефодіївського братства. 
 Помер Микола Іванович Гулак 8 червня 1899 року в Єлизаветполі (нині Гянджа, Азербайджан).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки