"Народженний у Києві"

 

      
Олександр Архипенко - найперший і найбільший новатор у скульптурі ХХ століття. Він народився 30 травня 1887 році у Києві, в родині професора Київського університету, інженера-механіка і винахідника. У 1902 році став студентом Київського художнього училища, з якого через три роки був виключений за участь у революційному русі. Продовжив навчання у приватних студіях Москви та Парижа.
Як скандально відомий автор "Червоного мислителя", художник залишив рідне місто у 1906 році з невмирущою пам'яттю про кам'яних баб і мозаїки Софії Київської. Йому, як і його роботам, не пощастило повернутися додому. Потенційні учні митця в Україні вже після смерті майстра пройшли період захоплення його "конкавами", "конвексами" та поліхромією. До 1921 року митець жив у Франції, у 1921 - 23 роках мешкав в Берліні, влаштовував там свою художню школу, потім переїхав до США.
У творчості О.Архипенко тяжів до простих форм, весь час експериментував, віддаючи належне машинній цивілізації ХХ століття. Він повернув пластиці колір, "складав" єдину форму з різних нееквівалентних форм, створюючи конструкції з дерева, скла, металу.
     Усе своє життя О.Архипенко постійно журився за Україною, одного разу зізнавшись: "Хто зна, чи думав би я так, якби українське сонце не запалило в мені почуття туги за чимось, того й сам не знаю". За життя митця відбулося 110 персональних виставок, у тому числі в Німеччині, Італії, Нідерландах, Франції, США, найкращі музеї світу надавали зали для його творів. О.Архипенко викладав у створених ним численних студіях, Інституті рисунка в Чикаго, університетах у Канзас-Сіті та Сіетлі. Його учнями були скульптори, які згодом стали всесвітньо відомими, - Д.Мансу, А.Джакометті, О.Цадкін, Г.Мур.
   Олександр Архипенко, проніс через усе життя зачарованість красою рідної землі, магію трипільської культури. Понад тисяча його скульптур і малярських творів увійшли до скарбниці світового мистецтва.
Помер Олександр Порфирович Архипенко 25 лютого 1964 році у Нью-Йорку, де і похований на кладовищі Вудлон.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки