"День в історії: Микола Холодний"

22 червня 1882 року у місті Тамбові народився Микола Григорович Холодний. В майбутньому  видатний український ботанік, служений діяч науки. 

1900 року М.Г.Холодний вступив на природниче відділення фізико-математичного факультету Київського університету св.Володимира, де під керівництвом К.А. Пурієвича розпочав експериментальні дослідження.

Отримавши в 1906 році диплом, був залишений на факультеті для підготовки дисертації і подальшої викладацької роботи. У 1909 році М.Г.Холодний прочитав перші дві пробні лекції з мікробіології на засіданні фізико- математичного факультету. Йому було присвоєне звання приват-доцента і надано право читання лекцій на кафедрі фізіології рослин. Протягом сорока років Микола Григорович читав лекції та проводив практичні заняття з мікробіології у Київському університеті. У січні 1918 року його призначили штатним доцентом кафедри фізіології рослин та мікробіології. Того ж року М.Г.Холодний опублікував в "Университетских известиях" свою першу наукову працю.
Своїм найважливішим науковим досягненням М.Холодний вважав відкриття фітогормональної теорії тропізмів (1926) та вчення про фітогормони (1927).
М.Холодний належав до вчених енциклопедичних знань. У 1925 році він почав читати лекції в КІНО українською мовою, брав участь у роботі ботанічної комісії при Інституті української наукової мови, редагував переклади навчальної та науково-популярної літератури з російської та німецької мов. Цікавими є роботи М.Холодного, присвячені походженню життя на Землі та проблемам дарвінізму. Свої філософські погляди він узагальнив у книзі "Думки натураліста про природу та людину".


1933 року кафедру фізіології рослин та мікробіології, що існувала в Київському інституті народної освіти, було розділено на дві частини: кафедру фізіології рослин та кафедру мікробіології. Останню очолив М.Г.Холодний. Микола Григорович - автор понад 200 праць у галузі фізіології рослин, мікробіології, біофізики тощо.
Академією наук України встановлено премію імені М.Г. Холодного за видатні досягнення в галузі ботаніки та фізіології рослин. Його іменем названо Інститут ботаніки НАН України.
Помер Микола Григорович Холодний 4 травня 1953 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки