"ТАЛАНТ СВІТОВОГО ВИМІРУ"

   




Александр Дюма-батько народився 24 липня 1802 року в маленькому містечку неподалік від Парижа. Коли йому виповнилося чотири роки, батько, що був генералом, помер, не залишивши спадщини. Хлопчик був змушений рано стати до праці, хоч навчатися - особливо читати - дуже любив.

Він служив писарем у нотаря, згодом - у канцелярії герцога Орлеанського. Невдовзі почав писати новели, познайомившись з молодими французькими письменниками, які сповідували романтизм. У 1829 році він створив свою першу романтичну драму "Генріх ІІІ та його двір", яку поставив у театрі.

 Відтоді Александр Дюма активно цікавився історією Франції, задумавши написати цикл романів про її минуле. Він частково здійснив свій задум, створивши романи "Ізабелла Баварська" (1835), "Три мушкетери" (1844) та їх продовження "Через 20 років" (1845), "Віконт де Бражелон, або через 10 років" (1848 - 1850), а також "Граф Монте-Крісто" (1844 - 1845), "Королева Марго" (1846) та інші. Вони друкувалися частинами в загальнодоступних недорогих французьких газетах і, будучи не суто історичними, скоріше пригодницькими творами, одержали назву романів-фейлетонів.
У творах Дюма історія позбавлена епічної величі, вона проста й доступна передовсім тому, що зображується на тлі приватного життя персонажів. Письменник показує, що королі, королеви, військові начальники й міністри також були наділені людськими почуттями і пристрастями.     Справжні герої творів Дюма - люди активні, мужні, безстрашні, вигадливі й благородні. Завдяки їхнім подвигам і пригодам романи перетворюються на нескінченне свято життя. Саме такий найпопулярніший твір "Три мушкетери"     Хоч Александр Дюма і користувався за життя великою популярністю, однак багатства не нажив, помер у бідності. Діти - син і донька, які теж стали письменниками, чим могли, допомагали батькові.

Помер Александр Дюма 2 грудня 1870 року в Пюї, недалеко від Дьєпа. У 2002 році прах Дюма був перенесений до паризького Пантеону.











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки