"Україна Була! Є! Буде!"

Минулого року, під час виступу на урочистому параді військ з нагоди 30-ї річниці Незалежності України, Президент  Володимир Зеленський запровадив 


День Української Державності

Свято запроваджено на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, а також для протидії російській дезінформації та історичним фейкам про буцімто єдність походження українського та російського народів.

«Ми – молода родина зі славетної династії Київської Русі-України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи. Але ми маємо не тільки почуватися відповідно. Ми маємо поводитися відповідно», – наголосив Президент.
«І ми починаємо відзначати День Української Державності. Її точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва. Столиці Київської Русі–України, яку недаремно називають містом, де все починається. Тут починалося православ’я, тут взяла початок старослов’янська мова, правонаступницею якої є сучасна українська мова. Тут почалась і наша державність. Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності – у День Хрещення Київської Русі..."

Нагадаємо, що День хрещення Київської Русі-України був оголошений державним святом України 2008 року. Відзначається це свято також 28 липня - у день пам’яті князя Володимира - хрестителя Київської Русі.
Саме згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира, вперше засвідчується історія українського державотворення.
У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Тож, відзначаючи День Української Державності, ми засвідчуємо повагу не тільки до Володимира Великого, а й до Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших знаменних представників і представниць національної еліти і борців за державність та незалежність України: воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА.

А ще сьогодні - наш низький уклін Збройним Силам України. Вони стримують агресора - російську федерацію - яка нас бомбить, розстрілює, кидає бомби, запускає ракети, бойові гвинтокрили, винищувачі, літаки.
Наші воїни захищають суверенітет і незалежність Української держави. Вони доводять, що українці – народ-військо.

І ми не віддамо ані свою свободу,
ані свою державність!
Слава Україні!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки