"Перечитуючи історію..."


"Подивіться лишень добре,

Прочитайте знову

Тую славу. Та читайте

Од слова до слова..."

(Тарас  Григорович Шевченко. 1845 рік)






Роман Іваничук. Мальви (Яничари) (видавництво  Євроекспрес).
Як  казав сам майстер про свій перший твір: «Мій перший історичний роман «Мальви» – про зраду, про яничарство. Через нього мав багато клопоту, заборони й цькування. Але роман був популярний, відомий усім українцям у світі. "Мальви" видали й в Америці – у видавництві "Тризуб", та ще й із тризубом на обкладинці. […] У київському видавництві "Дніпро" - "Мальви" вийшли стотисячним накладом. Потім – іще 30 тисяч примірників. Коли наклали заборону, книжка вже розійшлася. Назва була нейтральна – "Мальви". Але всі розуміли, що в романі я мав на увазі тих, хто зрікся рідної мови, батьківщини, став її ворогом. Тема споконвіків у нас дуже актуальна. Актуальна вона і донині".

Ярослава Дегтяренко. Лицарі Дикого Поля: в 2 книгах (видавництво "Брайт Букс").
У книзі описано цікаві та маловідомі факти з історії України, зображено звичаї, побут, складні суспільні та релігійні відносини, висвітлено причини початку Національно-визвольної боротьби нашого народу. Події роману охоплюють період від літа 1647 року до початку 1649-го. 
Практично день за днем, докладно й у подробицях в романі описано Жовтоводську, Корсунську, Пилявецьку битви, події літа 1648 року, складну політичну ситуацію, у якій опинилася Україна без надійних союзників.

Валентин Чемерис В.Л. Ордер на любов (видавництво "Фоліо").
Книги відомого українського письменника, автора багатьох історичних та фантастичних романів Валентина Лукича Чемериса є одними із найзатребуваніших читачами. Зокрема, його роман "Ордер на любов" став на початку цього року першим у рейтингу кращих книг від наших користувачів. 
Про трагічний та сумний період в історії України - загибель українського січового козацтва та знищення Запорозької Січі - неупереджено та  небайдуже оповідає автор в цьому романі. Розповідає так, як вмів тільки він. На тлі історичних подій XVIII століття оповідається і про кохання молодого запорожця Тараса й Оксани, і про татарів-ногайців, і про останнього кошового отамана Війська Запорозького низового Петра Івановича Калнишевського. Та час від часу повертається автор думками-порівняннями у нашу дійсність...

Іван Багряний. 
Сад Гетсиманський (видавництво "Центр навчальної літератури").

Іван Багряний зазнав сталінських репресій і пройшов всі кола пекла, як потім і герої його роману. «Сад Гетсиманський» - один з перших творів світової літератури, що викриває злочинну суть сталінського режиму. Події твору відбуваються в Україні. Всі імена та прізвища в’язнів і співробітників НКВС в цій книзі правдиві.

Шкляр В.М. Залишенець. Чорний ворон (Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля").
Василь Миколайович Шкляр -  один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників. Деякі літературні оглядачі називають його «батьком українського бестселера". 
Роман "Залишенець. Чорний Ворон" відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії - відчайдушну боротьбу українських повстанців Холодного Яру російській окупаційній владі у 1920-х роках. Про події майже сторічної давнини, коли громадянська війна ще залишала надії серед лав національної армії, що змушена була перейти до стану партизансько-повстанської, на перемогу й на встановлення Української держави. 
В основі роману відчайдушна й нерівна боротьба останнього повстанського загону Холодного Яру, очолюваного Чорним Вороном, із новою колоніальною радянською владою в Україні. Відважні холодноярівці не вийшли з лісу навіть тоді, коли вже не було надії на визволення і свободу. Вони - залишенці. На їхньому чорному бойовому прапорі напис: «Воля України або смерть». Вони обрали собі смерть. Вони - воїни, вони - герої, які боролися та поклали свої життя за Україну.

Лісові хлопці. Проза про УПА: збірка 
/Галина Максимив, Юлія Лісовська, Тетяна Марченко, Роман Кракалія, Ілько Колодій, Віктор Полянецький, Юрій Пригорницький  
(видавництво Дискурсус).
Чому тікали в ліс, як загнані звірі? За що готові були загинути в будь-яку мить? Переслідування, допити, нерівні бої, переховування у криївках, клеймо на всю родину, сибірські табори... Бо воля дорожча за життя. Захопливі, часто біографічні тексти фіналістів першого Конкурсу прози про УПА від Літературної агенції "Discursus" доносять правду, котру не здатен стерти ні час, ні політичний режим.

Роман Зіненко «Війна, якої не було" (видавництво "Фоліо").

Книга є результатом ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео – і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.

"Той, хто не знає свого минулого - 

не вартий майбутнього"

 (Максим Рильський)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки