"Більш креативні й творчі"




Дієго Марадона, Пеле, Білл Гейтс, Генрі Форд, Брюс Вілліс, Бред Пітт, Джулія Робертс, Рінго Старр, Джордж Майкл, Міла Йовович. А ще - Арістотель, Юлій Цезар, Олександр Македонський, Наполеон, Вінстон Черчіль, Бісмарк, Фідель Кастро, Білл Клінтон, Барак Обама, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Огюст Роден, Пабло Пікассо, Альбрехт Дюрер, Г.Х.Андерсен, Франц Кафка, Фрідріх Ніцше, Марк Твен, Льюїс Керролл, Людвіг ван Бетховен, Вольфганг Амадей Моцарт, Сергій Рахманінов, Чарлі Чаплін, Мерилін Монро, Ісаак Ньютон, Альберт Ейнштейн...
Що поєднує цих знаних та відомих всьому світові людей? Усі вони - ліворукі, тобто шульги. 13 серпня - близько 10% населення світу (а це майже 500 мільйонів осіб) відзначатимуть своє "професійне" свято - Міжнародний день шульг. І відзначатимуть досить оригінально. Цього дня лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів, дизайнерів до необхідності враховувати й їхні зручності при користуванні письмовим приладдям, комп’ютерною мишею, кухонним та іншим побутовим інвентарем тощо.


13 серпня громадські організації ліворуких влаштовують різноманітні заходи та змагання "від протилежного", не дозволяючи учасникам використовувати праву руку при вживанні їжі, в роботі, різних тонких маніпуляціях. Шульги пропонують праворуким хоча б раз на рік все робити лівицею: їсти, пити, чистити овочі, грати у волейбол, виконуючи подачу лівою рукою...
День шульги був започаткований 13 серпня 1976 року організацією Left-handers International. У 1984 році Міжнародна конфедерація шульг на знак протесту проти "праворукого влаштування" світу проголосила 13 серпня Міжнародним днем шульги. Широко він став відзначатися з 1992 року за ініціативи британського Клубу шульг (The Left-Handers Club). В Україні відзначається з 2010 року.
Шульги складають від трьох до 10% людства. У молодому віці їх більше, в зрілому і літньому менше: серед 20-річних - 13%, серед 80-річних - менше одного відсотка.
У зв'язку з повсюдним припиненням переучування кількість шульг зросла у 3-4 рази. В Україні також вже виросло перше покоління ліворуких людей - констатують експерти. Їм зараз близько 30 років і це ті українці, яких не переучували в дитсадочках та в школі до писання правою рукою. Вчителі в свою чергу відзначають, що у школах таких діток більшає з кожним роком. Якщо раніше в Україні нараховувалось від 3 до 3,5% шульг, то сьогодні - 10-12% таких людей.
Світом правлять праворукі, тож лівші змушені пристосовуватися під чужі їм правила гри. Через свою надмірну вразливість, лівші потребують чуйного і навіть обережного до себе ставлення. Але у сприятливому емоційному середовищі розквітає їхній талант художників, акторів, письменників, адже серед шульг багато представників творчих професій. Психологи говорять, що всі ці люди володіють сильним характером і потужним творчим потенціалом.
Головне те, що вони у своїх труднощах практичних самі себе творять. Вони більш креативні й творчі, оскільки вони завжди переборюють труднощі, які звичні для нашого загалу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки