"Талісман людини й нації: МОВА"



"Як ЗСУ навчились зброєй володіти -
Так українець мовою країну боронить!
Настав той час, коли Український словник
російським ворогам страшніш
ніж вАмпірський часник!"
(сучасна українська народна мудрість)

Дехто вивчає українську майже як  англійську - все життя. Але так і не наближається до омріяного ідеалу. Звісно ж, завжди можна знайти причини для виправдань - нестача часу, складні правила тощо. Але не сьогодні! 
- "Теперь буду читать только украинской"
-"Подскажите, пожалуйста, с чего начать в украинской литературе!?"
- "Буду стараться читать українською"!

Такий неповний перелік запитань, прохань та рішень від наших читачів, які ще й досі не вивчили українську мову.
Але ми поруч! І завжди раді вам допомогти!
Бо разом з вами стоїмо на обороні рідної держави та мови!

Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгвоциду» /упорядники Лариса Масенко, Віктор Кубайчук, Орися Демська-Кульчицька (видавництво "Києво-Могилянська академія").
Цю збірку праць можна перечитувати декілька разів і щораз аналізувати по-новому. Дехто із скептиків буде стверджувати, що книга не дасть читачу нової інформації і порушує питання, які вже обговорені не раз.
Але саме це видання проливає світло на підступне втручання у внутрішній розвиток української мови, спрямоване на штучне зближення її з російською і знищення як незалежного мовного утворення.
Автори аналізують мовну ситуацію 30-х років ХХ століття, поступове вилучення питомих рис української лексики, фразеології і навіть деяких словотвірних та граматичних форм та заміну їх кальками з російської мови.
Книга проводить аналогії у наш час, тому і досі не втрачає своєї актуальності.

Олександр Пономарів. Культура слова. Мовностилістичні поради (видавництво "Либідь").
Як правильно: виняток чи виключення, банкрот чи банкрут, гадати чи ворожити?
Відомий мовознавець, автор більш як 150 наукових праць Олександр Пономарів у своїй книзі прагне опанувати тонкощі української мови.
Професор не тільки дає правильні відповіді на дані запитання, а й наводить детальні пояснення, чому доцільніше вживати те чи інше слово. Будучи вимогливим до себе, Олександр Пономарів прагне викликати у своїх читачах естетичні почуття у плеканні мови. Тому у своїй книзі тлумачить, чому ми вживаємо кальки із російської мови та радить, як їх уникати, аналізує мовні помилки, розповідає про особливості синтаксичної побудови форми «в Україні» чи «на Україні»...

Словник фразеологізмів української мови (видавництво "Наукова думка").
Життєву мудрість предковічного народу можна знайти у багатьох джерелах. Але любителям лаконічності припаде до душі саме цей словник… Коротко, влучно, і що саме головне – для усіх життєвих ситуацій: курйозних, смішних, прикрих.
Перед вами – чудовий словник, який стане справжньою знахідкою для удосконалення знань.

Марія Волощак. Неправильно - правильно. Довідник з українського слововживання (видавництво "Просвіта").
Практичний посібник, підготовлений Марією Волощак, цінний з кількох поглядів. 
По-перше, це - вдала спроба аналізу газетних текстів через призму національної ідентифікації.
По-друге, авторка намагається "виловити" всі зросійщені або ж скальковані з казенної "міжнародної" лексики словосполучення, окремі слова і знайти їм український відповідник. До того ж низка моментів правки відзначається оригінальністю...

Новий довідник. Українська мова» /автор-упорядник Марія Радишевська (видавництво "Рідна мова").
У «Новому довіднику» подано найважливіші відомості про різні підсистеми української мови в обсязі шкільної програми. Структурований текст, лаконічні визначення і правила, наочні таблиці, влучні приклади, зразки мовного аналізу і розбору, а також повний перелік винятків допоможуть швидко й ґрунтовно опанувати матеріал. 

Ольга  Олійник, Василь Шинкарук,  Григорій Гребницький.  Граматика української мови: посібник  (видавництво "Кондор").
В посібнику в систематизованому вигляді висвітлено основні питання граматики української мови - морфології та синтаксису. Посібник  стане у нагоді всім, хто хоче вдосконалити свої знання з сучасної української мови.

Іван Ющук. Українська мова: підручник (видавництво "Либідь").
Підручник містить відомості про походження, розвиток і структуру сучасної української мови як цілісної функціональної системи. Розглянуто її усну (звучання) і писемну (правопис) форми.
Деякі мовні явища висвітлено по-новому.


Світлана Шевчук. Ділове мовлення. Модупьний курс: підручник. (видавництво "Алерта").
Підручник містить відомості про офіційно-діловий стиль сучасної української мови. Наведено класифікацію ділових паперів та вимоги до їх складання, зразки оформлювання різних видів документів. Система вправ і завдань має на меті як набуття навичок складання різних ділових паперів, так і закріплення знань з мови.

Ділове спілкування та культура мовлення /Марія Пентилюк, Ігор Марунич, Ірина Гайдаєнко (видавництво "Центр навчальної літератури").
У посібнику подано основні теоретичні відомості про культуру українського мовлення, з’ясовано поняття мова, мовлення, літературна мова, її усна і писемна форми, норми літературної мови та їх роль у формуванні мовленнєвої культури громадян України. 
Окремо виділено культуру ділового мовлення, розкрито особливості спілкування, культури усного і писемного ділового мовлення. У пропонованому посібнику представлено систему вправ і завдань, спрямованих на вдосконалення комунікативних умінь і навичок мовців. Посібник розрахований не тільки для студентів, працівників державних установ і організацій, але й для усіх тих, хто бажає краще оволодіти державною мовою.


Сучасні ділові папери: навчальний посібник /Сергій Глущик, Олена Дияк, Світлана Шевчук (видавництво А.С.К.).
У посібнику подаються основні ознаки офіційно-ділового стилю та розглядається писемна форма його реалізації - ділові папери. Наведено зразки документів, правила їх оформлення, вправи різного ступеня складності. Виклад основного матеріалу доповнюють словник ділової людини, правила орфографії та пунктуації в таблицях.
Ці та багато інших книг, 
а ще наше з вами живе спілкування 
стануть запорукою успішного вивчення української мови!!!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки