"Славетні імена України"





     Галицький Данило Романович - князь волинський і галицький, князь київський (1240), перший український король. Будучи сувереном великої держави, він усе життя присвятив здійсненню стратегічних планів об'єднання Південно-Західної Русі.
   Данило Галицький був старшим сином галицько-волинського князя Романа-Бориса Мстиславовича. Після смерті князя Романа (1205), скориставшись малоліттям його синів, а також чварами між князями та боярами, польські й угорські феодали захопили Галичину. Але щойно княжичі підросли, вони розпочали тривалу й запеклу боротьбу за батьківську спадщину. Для того щоб "зібрати докупи" володіння батька, спочатку Волинь (1221), а потім м. Галич і частину Галичини (1238), Данилу Галицькому знадобилося 40 років. Як повідомляє літописець, Данило увійшов у місто і прийняв стіл свого батька, і оголосив перемогу, і поставив на Німецьких воротах свій прапор. Тільки у 1245 році, після перемоги над польсько-угорськими військами під Ярославом, він остаточно повернув собі всю Галичину.
   Для протистояння боярам Данило Галицький прагнув забезпечити собі підтримку серед селян і міщан. Він споруджує фортеці у Кам'янці-Литовському, Бересті, Біланові, Кам'янці-Подільському, Хотині, Білгороді-Дністровському, ставить там своїх посадників і військові залоги. Будує нове місто - Львів, який назвав ім'ям свого сина Лева.
   Серйозним зовнішньополітичним випробуванням для князя Данила стали відносини з Золотою Ордою, яка у 1241 році захопила українські землі. Ординські правителі не дозволяли особливо вивищуватися жодному з князів. Певно тому Батий нагадав Данилові, що князь не приїхав до столиці Орди - Сараю "за ярликом" на власну землю. Данило Романович з честю виніс усі приниження у ставці Батия і одержав від хана підтвердження володіти своїм князівством.
   Данило Галицький доклав чимало зусиль, аби зібрати коаліцію для звільнення Русі від монгольської навали. Він сподівався отримати підтримку від папи Інокентія IV в організації хрестового походу проти Орди, погодившись на перехід своїх володінь під церковну юрисдикцію Риму. У 1253 році папа надав Данилу Галицькому королівський титул. Втім, Данилу Романовичу довелося власними силами вести війну з татарами, причому вперше в історії Русі один з її князів постійно брав гору над непереможними, як тоді вважалося, монголо-татарами.
   У 1245-64 роках Данило був повновладним господарем великого Галицько-Волинського князівства. Помер перший український король Данило 1264 році у своїй новій столиці Холмі (нині територія Польщі). У пам'яті нащадків він залишився володарем, який подав приклад єднання задля великої мети - утвердження державності. Його держава, поставши на терені Європи у XIII ст. під владою руського монарха, рівного між європейськими володарями, відіграла визначну роль в історії України.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки