"Подорож на Парнас: Сервантесу - 475"



Майже в кожній літературі знайдеться письменник, ім'я якого незмінно незмінно виринає в пам'яті, ледве зайде мова про цю літературу. Скажімо, літературу українську репрезентує Тарас Шевченко, польську - Адам Міцкевич, англійську - Вільям Шекспір. А в літературі іспанській це, безумовно, Сервантес.
Мігель де Сервантес Сааведра народився в 1547 року в сім'ї збіднілого дворянина. Він вивчився на лікаря, і пошуки лікарської практики змушували його переїздити з міста до міста Іспанії. За несплату боргів лихвареві його було ув'язнено.
1571 року Сервантес - солдат іспансько-італійського війська. Він бере участь у морській битві з турецьким флотом під Лепанто. Там Сервантеса було поранено в груди і в ліву руку, що лишилась паралізованою.
Особисте життя письменника не вдалося. У 37 років він одружився на дев'ятнадцятирічній Каталіні, яка принесла йому невелике придане. Однак, крім того, що він був змушений визнати дочку Ісабель, народжену поза шлюбом, так ще і Каталіна, так само як і дві сестри Сервантеса, постриглася в черниці.
Долаючи злидні, був збирачем податків, виконував різні ділові доручення, що давало випадковий заробіток.
Літературна спадщина Сервантеса складається з творів, писаних у різноманітних жанрах: прозові "Повчальні новели", віршована трагедія "Нумансія", "Інтермедії", поема "Подорож на Парнас" та інші.
Головний роман Сервантеса "Премудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі" з'явився в мадридських книжкових крамницях на початку 1605 року, і відразу ж став популярним. Однак матеріальне становище письменника так і не покращилося. В Мадриді він жив у найбідніших кварталах.
Лише в останні роки свого життя письменник здобув визнання, але недовго ним тішився. 23 квітня 1616 року Сервантеса не стало. Його поховали за рахунок благодійних сум Братства мирян.
За іронією долі, могила письменника довго залишалась загубленою, оскільки на його гробниці був відсутній напис. Лише в 1835 році в столиці Іспанії автору "Дон Кіхота" було встановлено пам'ятник роботи скульптора Антоніо Сола. Роман про Дон Кіхота було перекладено всіма європейськими мовами. Досі твір є одним із популярних у світовій літературі і займає друге місце після Біблії за обсягом загальносвітового тиражу.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки