"Віват, Король!"


"Це путінська війна. Жінки і діти гинуть від його рук...", - написав Стівен Кінг одразу після подій 24 лютого. 

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну американський письменник Стівен Кінг відмовився від нових контрактів на видання своїх книг на росії. 
Кінг рішуче засудив агресію рф в Україні і обірвав ділові відносини з країною-агресором. Він продовжує активно підтримувати нашу країну в інформаційному просторі світового рівня, регулярно нагадуючи у своєму Twitter про те, що він з Україною.
Народився  Стівен Кінґ 21 вересня 1947 року у містечку Портленд (штат Мен, США). Родина була досить бідною і на додачу батько покинув сім’ю (коли сину було 2 роки), залишивши Стівена, його брата Девіда та матір самих. Тому зростав він не в достатку і змушений був заробляти на себе сам. Писати почав теж рано - з 7 років.
"Хочете вірте, хочете ні, але коли мені було років шість-сім, я перемальовував комікси і складав власні історії. Пам'ятаю, я хворів тонзилітом, лежав удома, зайнятися було нічим, і я став писати оповідання. Крім того, на мене вплинуло кіно. Пам'ятаю, як мама відвела мене в «Радіо-сіті» на «Бембі». Мене там все вразило - і величезний зал, і лісова пожежа, яка лютувала на екрані". 
Ще навчаючись у коледжі майбутній фантаст почав підробляти журналістом. 1959 року 12-річний Стіві та 14-річний Девід вирішують зайнятися публіцистикою і відкривають власну міську газету, де друкуються місцеві новини, невеликі оповідання, повісті, а також рецензії на різноманітні телевізійні шоу та кінофільми. Через рік до редакції приєднується один із друзів Стівена, Кріс Чеслі, разом з яким вони публікують розповіді «Люди, місця і речі» і «Зоряні загарбники».
Тож, як бачимо, Стівен Кінґ дуже насичено починав свою літературну кар’єру. Але, зрозуміло, що на той час письменником він стати не міг тому закидає свою творчість. 
Вже навчаючись в Університеті штату Мен в місті Орно, Стівен знайомиться зі своєю майбутньою дружиною Табітою Спрюс. І після закінчення навчання, у 1971 році, вони одружуються. 
Треба зазначити, що знайомство та одруження з Табітою стало вирішальним кроком до успіху Кінґа. Дружина була (і залишається до сьогодні) головною опорою письменника. Можна сказати, що саме вона зробила зі Стівена письменника. Він не вірив у свої сили і лише завдяки наполегливості дружини продовжив писати. Перші два романи Стівена Кінґа багаторазово відкидалися багатьма видавцями і Кінґ, доведений до відчаю, навіть викинув рукопис одного з них у смітник. Проте за наполяганням дружини зробив останню спробу та надіслав витягнутий зі смітника рукопис у видавництво «Doubleday» і через деякий час отримав чек на 2,500 доларів. Роман називався «Керрі».
Ось так і народилась перша книга Стівена Кінґа, до того ж одна з кращих. А далі були  «Салімовий наділ» (інша назва "Доля Салему"), "Мертва зона", "Та, що несе вогонь", "Нічна зміна", "Туман", "Крістіна", "Бібліотечна поліція"...
Від самого початку Стівен Кінґ вважався "жанровим письменником", але насправді його творчість доволі різноманітна: містика, жахи, фантастика, трилер, фентезі, драма. Сьогодні Стівен Кінґ автор більш ніж 200 творів, серед яких понад 50 книг-бестселерів. При цьому книги Стівена Кінґа були видані сумарним тиражем в сотні мільйонів екземплярів і перекладені на більшість мов світу. Стівен Кінґ став найбагатшим письменником за всю історію літератури. Багато (більше сотні!) книг автора були екранізовані; "Керрі", "Сяйво", «Воно», "Цвинтар домашніх тварин", "Мізері", "Зелена миля", "Втеча з Шоушенка", "Лангольєри", "Ловець снів", "11/22/63" ...
При створенні своїх творів Стівен Кінґ покладається не тільки на власну уяву, а й на уяву читача. Автор тільки натякає і направляє людину в потрібному напрямку, а той вже сам домальовує картини відповідно до свого індивідуального сприйняттям. Кінґ не описує емоції і почуття персонажів, а пробуджує їх в читача цією самою "власною" зброєю і впливає на нього. Кінґу вдається зацікавити мільйони читачів у час, коли книжок майже не читають, оскільки новітні технології продовжують змінювати традицію читання книжок.
Зараз його читацька аудиторія стала більшою та різноманітнішою. Прихильники (і критики) творчості письменника відмічають схожість між Кінґом та Діккенсом. Обидва мають шалену популярність та написали багато книжок, обидва є улюбленими авторами, обидва люблять усе моторошне та гротескне.
За свої найкращі твори Стівен Кінґ став лауреатом найвищої премії США з літератури - медалі «За особливий внесок в американську літературу». 
Сьогодні Стівен Кінґ живе насиченим життям і в свої 75 активно працює над багатьма проектами. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки