"Чорний птах гіркої пам'яті"


Про Голодомори в Україні вже написано багато наукових праць, книг, статей. Ми ж пропонуємо вам невеликий перелік цих праць, аби ви теж мали змогу дізнатися правду про нашу трагедію.


Великий голод в Україні 1932–1933 років: 
у 4 томах /виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс; науковий редактор С. В. Кульчицький. НАН України; Інститут історії України (видавництво "Видавничий дім "Києво-Могилянська академія").
Чотиритомне видання матеріалів Конгресово-президенської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932-1933 років містить свідчення очевидців-емігрантів з України, що були зібрані у 1983-1984 роках за спеціальною методикою oral history та є доказом геноциду українського народу.

Роберт Конквест. 
Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор (видавництво "Либідь"). 
Перед читачем - перший повний український переклад відомого на Заході дослідження одного з найтрагічніших періодів нашої історії. Спираючись на документальні джерела, автор розкриває жахливі картини колективізації та голодомору 1929-1933 pоків, залишаючи за собою право на особистий погляд на висвітлюванні події.

Георгій Касьянов. Розрита могила. 
Голод 1932-1933 років у політиці, пам'яті та історії (1980-ті - 2000-ні) (видавництво "Фоліо"). 
Книга «Розрита могила...» професора, доктора історичних наук, історика Георгія Касьянова - про Голодомор як явище на політичній та історичній аренах, у внутрішньополітичній боротьбі, міжнародних відносинах. Це видання не про події минулого, а про сучасну репрезентацію та інтерпретацію цих подій. У трьох частинах книги йдеться про історію забуття та реконструкції подій 30-х років, про появу Голодомору як специфічного дискурсу та особливої форми культурної реальності. 

Станіслав Кульчицький. Голодомор 1932–1933 рр. як геноцид: труднощі усвідомлення (видавництво "Наш час", серія "Невідома Україна").
На підставі багатьох документів і свідчень автор встановлює, що Голодомор 1932-1933 років в українському селі являв собою результат замаскованої під хлібозаготівлі каральної акції з вилучення у селян всього наявного у них продовольства. В книзі доведено, що Сталін застосував цю терористичну акцію в ситуації гострої кризи і голоду в багатьох регіонах СРСР, які були наслідком здійснюваної Кремлем прискореної «революції згори». Книга допомагає усвідомити, що терор голодом у поєднанні з репресіями проти безпартійної української інтелігенції та членів КП(б)У мали на меті попередити соціальний і політичний вибух в найбільшій національній республіці.

Юрій Бедзик. Гіпсова лялька 
(ТОВ "ЮГ"). 
Роман відомого українського письменника присвячено одній з найбільших трагедій XX століття - голодомору 1932-1933 pоків. Написаний автором за живими свідченнями й скупими документами чорної пори. Автор вірить, що разом з ним - читач не залишиться байдужим перед вселенським горем, якого зазнала наша земля в роки сталінського свавілля.

Василь Барка. 
Жовтий князь (видавництво "Фоліо").
Іще одним твором художньої літератури, який присвячено Голодомору 1932-1933 років, є роман «Жовтий князь» письменника Василя Барки. Він створив жовтого князя - символу демона зла, що приносить лише спустошення, руйнування, біль та смерть. У своєму творі автор відобразив власні спогади про страшне лихо, а також точні свідчення очевидців Голодомору, зокрема його рідного брата та родини. Життя сім'ї сповнене вражаючих, страшних подій. Але герої в усіх ситуаціях не втрачають людяності. Історична правдивість робить твір Василя Барки цінним для кожного читача.

Семен Старів. Страта голодом (видавництво "Просвіта").
Спогади Семена Старіва про перебіг драматичних подій 1932-33 років в одному із сіл на Черкащині - це докладне свідчення про Великий Голодомор. Видані вперше (під псевдонімом Мирон Долот) англійською мовою в США 1985 року, ці спогади чималою мірою сприяли розкриттю справжньої суті більшовицького тоталітаризму. 

Голодомор 1932-1933 років в Україні. Документи і матеріали (видавництво "Видавничий дім "Києво-Могилянська академія").
Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору. Подані документи Політбюро ЦК ВКП(б) і Політбюро ЦК КП(б)У, РНК СРСР і РНК УРСР, місцевих партійних та радянських органів, установ ДПУ, суду, прокуратури, міліції; листування Й. Сталіна, Л. Кагановича, В. Молотова, С. Косіора, В. Чубаря та інших; численні звернення селян – листи, заяви, скарги, прохання. Публікуються унікальні щоденникові записи очевидців голоду. Вміщені також матеріали зарубіжних дипломатичних представництв, організацій української еміграції, міжнародної громадськості. Розраховане на науковців і політиків, а також на широкий читацький загал. 

Світлана Талан. 
Розколоте небо  (видавництво "КСД"). 
Україна, 1930-ті роки. Варя виросла в заможній родині, у якій вміли та любили працювати, тому й господарство мали міцне. Але прийшли інші часи - лихі. Почалася колективізація, і все, що люди заробили своїм потом, потрібно було віддати... Хіба ж хто знав, яка страшна біда чекає на ці щедрі землі? Годі було уявити, що голодна смерть спустошить все навколо. Втративши чоловіка, родичів, Варя залишилась сама з маленькими дітьми. Хто зможе їх врятувати?..


Енн Епплбом. Червоний голод. Війна Сталіна проти України
(видавництво "Наш Формат").
У книзі «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» (Премія Фундації Омеляна й Тетяни Антоновичів, 2017, Премія Лайонела Гелбера, Премія Даффа Купера, 2018) Енн Епплбом висвітлює історію Голоду 1932-1933 років та події, що цьому передували. На основі архівних документів, щоденників, усних свідчень, мемуарів, досліджень українських та зарубіжних науковців авторка доводить, що штучний голод в радянській Україні та репресії проти української інтелігенції на початку 1930-х стали складовими єдиного наміру Сталіна та його поплічників. Більшовицькі лідери добре пам'ятали, як майже втратили Україну в 1917-1920 роках. Коли з масовими виступами українських селян проти колективізації ця загроза виникла знову, комуністична влада вдалася до політики творення голоду, яка забрала життя майже чотирьох мільйонів людей. 


Схилимо голови перед їх світлою пам’яттю.

Цей спільний біль, спільна пам’ять, спільний обов’язок стосується не тільки нашого минулого, але й має сенс у нашому сьогоденні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки