#читати_перемагати


Ми  запросили небайдужих взяти участь у 
благодійному марафоні "Подаруй бібліотеці книжку". І найактивніші наші читачі вже відгукнулися на наш заклик та долучилися до благодійності.

Пропонуємо вашій увазі огляд деяких подарованих  книжок.   

Денис Казанський, Марина Воротинцева. Як Україна втрачала Донбас (видавництво "Чорна гора", 2020). 
2014 року Донбас став осередком збройного конфлікту. Звісно, причини ситуації, що склалася, коренями сягають часів задовго до цього року, адже сама історія України завжди була драматична, і щоби зрозуміти сучасність правильно, потрібно провести справжнє історичне дослідження.
Це й вирішили зробити луганська журналістка Марина Воротинцева і донецький журналіст Денис Казанський. Вони об’єктивно і хронологічно точно розповіли історію втрачання Донбасу - з 1991 по 2014 рік, з усіма прізвищами «героїв» та їхніми ганебними цитатами.
"Як Україна втрачала Донбас» – це новітня історія двох областей України, Донецької та Луганської. Це хронологія подій становлення потужних фінансово-політичних кланів на тлі економічної катастрофи краю, російської експансії та витоків сепаратизму. Книга про те, як могутні донбаські клани спочатку розпалили вогонь ворожнечі, а потім згоріли у ньому самі та зіштовхнули свій край у прірву кровопролиття.
Ця книжка необхідна для правильного розуміння історії сьогодення, яка оголює непросту правду та змушує замислитися.

Світлана Талан. Оголений нерв:
у 2-х книгах (видавництво "КСД", 2022).
Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв'язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами...
Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка - вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах...
Сєвєродонецьк є рідним містом самої авторки, весь період окупації вона провела там і на власні очі бачила всю ситуацію та перебіг подій. Всі герої списані з жителів міста і саме тому вони настільки живі та натуральні.

Андрій Цаплієнко. Стіна
("Видавництво Старого Лева". 2018).
Книга відомого українського військового журналіста Андрія Цаплієнка вийшла друком у 2018 році. 
У фантастичному романі Андрія Цаплієнка перед читачем постають два постапокаліптичні суспільства, одне з яких упевнено торує прогресивний шлях розвитку, а інше - просто деградує. Герої роману - українці та росіяни, носії яскравих національних рис - перебувають у постійному напруженому антагонізмі. Війна між ними йде одразу на кількох рівнях - від збройних сутичок до зіткнень душ та внутрішніх переконань. 
Книга-антиутопія розповідає про світ у 2054 році, коли нарешті закінчилася війна з Росією і на кордоні з Україною виросла височезна Стіна, яка закрила прохід московитам у Європу. І наче все чудово, Україна процвітає, а московія гниє. Проте не все так просто. У ненаситних варварів знову відроджується інстинкт загарбника і окупанта, який хоче прорватися у цивілізований світ...

Горіха Зерня. Принцип втручання 
(видавництво "Білка". 2021). 
За словами самої авторки: «Принцип втручання» присвячений людям, для яких муки совісті є сильнішими за інші неприємності".
Героїня книги – жінка з дірою у грудях. На тому місці, де мало б бути серце, у неї діра. Діра, звідки кілком стирчить загибель на війні чоловіка, з яким жінка так і не встигла ані попрощатися, ані з'ясувати стосунки. Та є ще таємниці, які з одного боку нас не вбивають, а з другого чомусь не поспішають робити сильнішими. Єдиною опорою і розрадою Станіслави стала робота. Чистий холодний розум, логіка і математика, ось її безпечна гавань, ось світ, у якому вона задає власні правила гри і почувається у безпеці. І з цього світу формул і рівнянь її висмикує прохання. Прохання, яке неможливо відхилити. Але і погодитися теж неможливо, тому що це якось дивно. І абсолютно нелогічно. І ще трошки смертельно небезпечно...

Вільям Кент Крюгер. Звичайна вдячність
(видавництво "Наш Формат", 2016). 
Історія бере свій початок далекого 1961 року, коли головному герою книги було 13. Безтурботний підліток, який зростав у благопристойній родині: тато - священник Методистської церкви, мама - творча і талановита регентша хору, геніальна сестра - майбутня студентка і молодший братик-школяр. Упродовж тих трьох літніх місяців цей хлопчик пройде жорстку школу дорослішання. Через вервечку загадкових смертей, що матимуть різні прояви – нещасний випадок, природна смерть, аварія, убивство – йому доведеться сповна пізнати життя, сповнене драматизму, таємниць, брехні та зради, відданості та перелюбства. 
Здавалося б, це роман про події, пов’язані з життям підлітка Френка Драма і його родини. Але водночас виникає відчуття, що перед читачем розгортається історія, тісно переплетена з життям більшості мешканців містечка Нью-Бреме.
Це книга-оповідь про людину, яка намагається віднайти свій власний духовний шлях. Сюжет сповнений загадок і різноманітних хитромудрих авторських прийомів, завдяки яким читач отримає надзвичайне задоволення від непередбачуваності фіналу. 

Тімоті Снайдер. Про тиранію.
Двадцять років двадцятого століття. Графічна версія (видавництво "Човен"; "Видавництво", 2022). 
Перед вами графічна версія однієї з резонансніших праць американського історика Тімоті Снайдера «Про тиранію. Двадцять уроків двадцятого століття» втілена знаною німецько-американською авторкою та ілюстраторкою Норою Круґ. 
За короткий час «Про тиранію» стала однією з найважливіших книжок останніх років про  історії, які необхідно знати всім. Це актуальний та лаконічний екскурс у двадцяте століття, найтемніші моменти якого ілюструють протистояння сучасному авторитаризму у переконливій та доступній формі. Особливу увагу Тімоті Снайдер звертає увагу на громадянську відповідальність за теперішні історичні процеси, створюючи інтелектуальний посібник для широкого кола читачів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки