Шарлю Перро - 395


Шарль Перро - видатний французький поет та критик ХVІІ століття, який першим в Європі звернувся до жанру казки.
Він народився 12 січня в 1628 році у заможній родині чиновника і дістав юридичну освіту. Ставши впливовим королівським сановником, Перро поєднував обов'язки придворного з різносторонньою літературною діяльностю. Він писав вірші, поеми, літературнознавчі розвідки. 1671 року його було обрано членом Французької академії.
1694 року Шарль Перро видав три віршовані казки: "Гризельда", "Потішні бажання", "Осляча шкіра". Дві останні він пізніше переказав прозою. Перро уславився збіркою "Казки матінки моєї Гуски, або Історії та казки минулих часів з повчаннями" (1697). Спершу до збірки увійшло вісім казок: "Спляча красуня", "Червона шапочка", "Ріке з чубчиком", "Синя борода", "Кіт у чоботях", "Феї", "Попелюшка", "Хлопчик-мізинчик". Згодом автор додав іще три : "Осляча шкура", "Потішні бажання", "Гризельда".
Перро не випадково удався до народної казки. У своїх працях він тривалий час (1688 - 1697) доводив, що літературу слід збагатити свіжим, близьким народові матеріалом, обстоював перевагу національних казок над античними сюжетами.
У його творах, так само, як і у фольклорі, постають реальні риси народного життя. Водночас Перро хотів зацікавити вищий світ саме народними казками, прагнув, аби їх читали в аристократичних салонах.
Шарль Перро не підписував казки власним іменем. Поважний академік, визнаний письменник, автор багатьох серйозних книг не думав, що у вищому світі поставляться до казки, як до художнього твору, і побоювався зашкодити своїх літературній репутації. Тому й підписувався - П.Дарманкур (то було ім'я його 18-річного сина).
Але казки, причетність до яких він намагався приховати, не лише мали величезний успіх у сучасників, а й зберегли ім'я для майбутніх поколінь.
Помер Шарль Перро в Парижі у 1703 році.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки