"Жоржу Сіменону - 120"


13 лютого 1903 року в Швейцарському місті Лозанна народився визнаний майстер детективного жанру Жорж Сіменон. Освіту Жорж Сіменон отримав у єзуїтів. В 16 років залишив школу, а в 17 опублікував свій перший роман. Присвятивши себе комерційній белетристиці і відрізняючись феноменальною продуктивністю, Жорж Сіменон під шістнадцятьма псевдонімами надрукував близько двухсот романів. Хто не знає героя його найбільш відомих детективів - інспектора Мегре? Кремезний поліцейський з трубкою, наділений потужною інтуїцією. Для Мегре важливо не тільки встановити, як і з яких мотивів стався злочин, але також зрозуміти, до якого світу належить і як мислить злочинець.
 На початку 1930-х років Сименон писав по одному роману на місяць і по одному оповіданню щотижня. Успіх на ринку і визнання критики прийшли слідом за публікацією в 1931 році книжки «Петер-латиш», одного з перших романів про Мегре.
 Хоча «справи», що розслідує Мегре не схожі одне на інше, для всіх книг про нього характерно економне використання оповідних засобів, атмосфера таємниці, психологічна проникливість і гострий інтерес до людей, доведених до крайності.
З 1935-го по 1949-й він написав лише дев'ять книг про Мегре. На відміну від них численні твори, де мова йде про людей, сповнених розчаруванням, переслідуваних маніями і нудяться самотністю, називають «романами Сіменона». З 1952 року і до самої смерті Жорж Сіменон був членом Бельгійської королівської академії.
Помер Жорж Сіменон в рідному місті Лозанні 4 вересня 1989 року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки