"Кохання під час війни"


Хтось скаже: "Сьогодні не до любові".
А я скажу - ні!
Бо тільки вона врятує весь світ!
Наша любов-оберіг
для діточок наших рідненьких,
для воїнів наших -
серцем коханих мужів!
Любов-оберіг для батьків,
друзів й просто знайомих...
Бо кожен із них - атом серця мого.
Серця мого, що болить Україною
з півночі в південь,
із заходу - прямо на схід
криваво болить.


Еріх Марія Ремарк: Життя в борг, або У неба улюбленців немає (видавництво "КСД").
Усі його романи про війну та смерть, справжню дружбу та веливе кохання. "Позичене життя" - це життя, яке герої відвойовують у смерті.
Події роману розгортається на фоні миру, який прийшов до Європи у 1945 році. І хоча війна далеко позаду, життя тих, кого вона зачепила своїми смертельними пазурами, понівечене. 
Молода бельгійка Ліліан в минулому знала лише голод, втечу, переховування від нацистів, а тепер повільно згасає від туберкульозу. Її життя - це перегони зі смертю. Дівчина хоче прожити решту своїх днів повноцінно, відчути смак справжньої свободи, зазнати щастя, навіть залишившись тільки епізодом у житті коханого чоловіка Клерфе. Однак доля вирішує по-своєму…

Володимир Лис. Століття Якова (видавництво "КСД").
Цей роман про війну, мир, кохання, стосунки, людську доброту та підтримку. Про помилки, доленосні рішення, силу віри.
Прості та щирі герої, котрі боряться за право бути щасливими, будують сім'ї, захищають свою території, боряться за власну свободу. Як би не випробовувала доля цих героїв, але вони зберегли в собі людяність. 
Пройшовши такий тернистий шлях головний герой Яків Мех - не зламався. А витримав усі труднощі. Події роману відбуваються протягом його життя - від молодості до похилого віку. Герой спочатку закохується, розчаровується в коханні, тікає від нього, шукає розраду в інших. Далі одруження з польською шляхтанкою, війна, втрата, життя заради дітей. Потім бажання знайти спокій на старості літ та дожити до ста...

Майкл Ондатже. Англійський пацієнт (видавництво "КСД").
У напівзруйнованій віллі у Флоренції доля зведе чотирьох: колишнього крадія, а тепер героя війни Караваджо, сапера Кіпа, канадську сестру милосердя Хану і її безіменного, обгорілого до кісток останнього підопічного — англійського пацієнта.Після усіх побачених жахіть і смертей, після душевних мук і фізичних тортур, пережитих за цю війну, вони не втратили здатності кохати. Можливо, саме кохання і пам’ять про нього дають їм сили жити далі.
«Англійський пацієнт» - найвідоміший роман канадського письменника Майкла Ондатже - є одночасно і щемливою історією трагічного кохання та тлі Другої світової війни, і книжкою, яка приголомшує глибиною філософських роздумів.

Ернест Геміегвей. Прощавай, зброє (Видавництво Старого Лева).
Роман «Прощавай, зброє» - частково автобіографічний, адже Ернест також був на війні, а опісля потрапив у шпиталь, де й закохався у медсестру Агнес.
Герой роману архітектор Фредерік потрапляє добровольцем на Першу світову війну. Жахи бойових дій назавжди закарбовуються в пам’яті юнака. Він потрапляє у військовий шпиталь, де закохується у Кетрін. Їхні стосунки стали острівцем щастя та спокою для Фредеріка.  Це історія про кохання та віру, про війну та мужність, про втрату та надію на майбутнє.

Богдан Гнатюк. Отрута, від якої неможливо відмовитись (видавництво "саміт-книга"). 
Збірка оповідань молодого київського письменника Богдана Гнатюка «Отрута, від якої неможливо відмовитися» включає життєві історії наших сучасників, які перенесли випробовування війною, пережили почуття першого кохання і гіркоту важких втрат.

Надія Гуменюк. Танець білої тополі (видавництво "КСД").
Самотню Ніку, яка пам’ятає справжню любов і ласку лише від няні з дитячого будинку, доля приведе до білої тополі на горі біля села, яке вона так довго розшукувала. Наче у снах дитинства намріялось дівчині це дерево… Колись посадив цю тополю для своєї коханої Левко, що пережив окупацію, боротьбу в УПА та заслання… Їхні випробування закінчаться тут, біля білої тополі. Хто вони одне одному, ці люди з різних епох? І чи перетнулися б їхні шляхи, якби не біла тополя на горі, посаджена двома закоханими багато років тому?

Джлрджо Мойєс. Дівчина, яку ти покинув (видавництво "КСД").
Книга розкриває перед нами багатогранність любові у всіх її проявах. Містичний зв'язок двох епох: одна – сповнена вогню та загибелі, інша – спокою та розміреності. Різні жінки з різними світоглядами. І шалене кохання, яке припиняє їх долі.
У світі, де панує Перша світова, а Париж охоплений окупантами, розвивається трепетне ніжне почуття між Софі та художником Едуардом. Як зберегти їм свою любов у цей божевільний час? Переносимося в наші спокійні дні і бачимо іншу фатальну любовну історію – Лів втратила улюбленого чоловіка, від якого в подарунок отримала картину. На ній зображено прекрасну незнайомку – Софі. Як пов'язані їхні долі? Які нитки тягнуться з минулого, перетинаючи океани часу, брязкаючи вже тепер?

Ісабель Альєнде. Японський коханець (видавництво Анетти Антоненко). 
1939 рік. Польща, захоплена нацистами. Батьки юної Альми Беласко відсилають дівчину до маєтку в Сан-Франциско, подалі від війни, що насувається на Європу. Історія кохання, зустрічі-розлуки ведуть читача в подорож різними континентами ─ від Польщі часів Другої світової війни до Сан-Франциско сьогодення.
Минуло багато років. Альма Беласко й Ірина Базілі, різні за віком, походженням, соціальним станом ─ не мали б ніколи зустрітися. Однак доля (чи воля письменниці) звела їх одного дня в інтернаті для літніх людей у Каліфорнії. Ця зустріч спричинила каскад подій, які наче розсунули часові та географічні межі, тривають у різних куточках світу сьогодні й у минулому – водночас.
«Японський коханець» Ісабель Альєнде не відпускає читача до останньої сторінки, зворушує і зачаровує, дивує і приголомшує, магія слів зі сторінок книжки просякає в реальне життя тих, хто її читає.

ВІЙНА СКІНЧИТЬСЯ 
ТОМУ, ЩО 
НАША ЛЮБОВ НЕСКІНЧЕННА!!! 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки