"Ім'я в історії: І. Галятовський"


Галятовський Іоаникій — активний діяч неформального гуртка вчених і письменників, в Чернігові у другій половині XVII століття і вписав яскраву сторінку в історію української філософії, літератури та культури в цілому.

Місце і дата народження Іоаникія Галятовського точно не встановлені. У 1640-х pоках закінчив Києво-Могилянську ко­легію, потім викладав там риторику, у 1659-1664 pоках був її ре­ктором. З 1669 року до самої смерті обіймав посаду архімандрита Єлецького монастиря у Чернігові. Він увійшов в історію української ба­рокової прози як найбільший інтелектуал другої половини XVTI століття.
Літературна спадщина Іоаникія Галятовського — одного з найосвіченіших людей свого часу — охоплює близько двадцяти творів, на­писаних українською та польською мовами. Найбільшу популяр­ність здобула його книга «Ключ розумінія», що протягом короткого часу витримала три видання (1659, 1663, 1665). Перше видання «Ключа» містить 20 проповідей на Господні й 12 — на Богородичні свята, зразки похоронних проповідей, а також рекомендації щодо створення недільних та святкових казань, і є фактично посібником для написання церковних проповідей. До видання додано перший український курс гомілетики — трактат «Наука про спосіб складан­ня проповідей», де викладено теоретичні засади створення українсь­кої барокової проповіді. Творчість І. Галятовського наповнена не тільки філософськими міркуваннями, а й має яскраву суспільно-політичну спрямованість. Людина розглядалася в єд­ності тілесного й духовного: тіло — матеріальна субстанція, а душа — невидима розумність, вона безсмертна і становить сутність людини.
Основні твори І. Галятовського: «Небо нове» (1665); «Розмова Білоцерківська» (1676); «Стара церква» (1678); трактати Лебідь» (1679) та «Алькоран Магомета» (1683). Творчий спадок Іоаникія Галятовського став значним внеском у духовно-інтелектуальну скарбницю національної культури XVII століття.
Галятовський Іоаникій помер 22 червня у Чернігові. Похований у реставрованому ним Успенському соборі Єлецького монастиря.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки