"Символ історичної правди"

 

"Україна була до того, як з'явився цей ворог. 

Україна буде й після нього. 

Слава Україні" 

(Президент України Володимир Зеленський. 

10 жовтня 2022 року)

Сьогодні читачі часто просять порекомендувати книги з історичної тематики. Намагаюся пропонувати перевірене і найкраще. Тут і художні твори, і нон-фікшн. 

Однією з таких книг, яка значно краще дає розуміння української історії - "Україна: історія" ("Ukraine: A History") канадійського історика українського походження Ореста Мирославовича Субтельного. 

Грунтовне висвітлення нашої історії від найдавніших часів до серпня 1991 року. Українською мовою книгу було перекладено нашим мовознавцем Юрієм Шевчуком, який працював тоді у Гарвардському університеті і опубліковано 1991 року. 
Таким чином у перші місяці нашої незалежності ми і побачили нову "Історію України" написану Орестом Субтельним.
Микола ­Жулинський так відгукнувся про книгу: "...тоді, напередодні ­незалежності, світу відкривалася Україна. В Україні про книжку Субтельного говорили всі. Він став символом історичної правди".
Книга і сьогодні викликає інтерес передусім нетрадиційною концепцією української історії, прагненням автора до наукової об'єктивності, неупередженістю позиції, зваженістю оцінок, а головне - своєю наскрізною ідеєю - ідеєю національного відродження України. 

Також "Ukraine: A History" була визнана однією з найбільш впливових і важливих книг, які були опубліковані Університетом Торонто за 100 років його існування та витримала кількаразове перевидання.
І для мене вона й дотепер є кращим викладом історії України. 

Бо "Україна: історія" 

від Ореста Субтельного  - справжня. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки