"Великий мрійник та мандрівник"



Жуль Верн народився 8 лютого 1828 році у Нанті — французькому портово­му місті. Хоч він був сином правника і йому належало успадкувати фах батька, хлопчик мріяв зовсім про інше. Склавши іспити на вчений ступінь ліценціата права, Жуль Верн залишився в Парижі. Він заробляв деякі гроші, обіймаючи посаду дрібного урядовця. Тоді ж і заявив про себе як письменник-початківець. У Парижі відбувалася буржуазна революція 1848 році. За таких обставин перші оповідання Жуля Верна не при­вернули до себе уваги читачів. Лише в 1863 році письменник знайшов власну тему в літературі: романом «П’ять тижнів на повітряній кулі» він започаткував серію «Незвичайних пригод», завдяки яким невдовзі прославився як автор науково-фантастичних і пригодницьких романів.
Навколишнє життя продовжувалося, і Жуль Верн не міг бути до нього байдужим. Під час франко-прусської війни він служив на флоті, Па­ризьку комуну спостерігав у Парижі. Згодом залишив Париж, оселився в містечку Ам’єн, звідки лише влітку виходив у морські вояжі на власній маленькій яхті. Усього себе Жуль Верн віддавав літературі. Невтомно, том за томом випускав у світ нові твори.
Після виходу першого роману один видавець уклав з Жулем Берном уго­ду, за якою письменник за невеликий гонорар зобов’язувався писати щорічно по два романи «нового типу» (як було зазначено в угоді). Договір, укладений на 20 років, виконувався пунктуально і двічі продовжувався. І навіть втра­тивши зір, Жуль Верн продовжував працювати: він писав за допомогою спеціального траспаранта, а онуки читали йому листи, газети, книжки. 
Замолоду, готуючись стати письменником, Жуль Верн виношував мрію створити роман про науку. Адже він жив у часи небувалого розквіту науки і техніки і сам прагнув набути якомога більше знань. Жуль Верн був прибіч­ником технічного прогресу, будучи переконаним, що саме завдяки йому до людей прийдуть добробут і щастя, а допоможе це зробити новий герой — людина інженерної професії. 
Вершиною творчості Жуля Верна стали романи «Діти капітана Гранта», «Двадцять тисяч льє під водою», «Таємничий острів», «П’ятнадцятилітній капітан». Жуль Берн описує різні країни, моря і континенти, звеличує волелюбність, дружбу, людяність і вірність героїв.
Помер Жуль Верн 24 березня у 1905 році. Він був похований неподалік від свого будинку в Ам'єні.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки