"Наталі Забілі - 120"




Наталя Львівна Забіла - українська дитяча письменниця, поетеса, перекладач. Вона народилася 5 березня 1903 року у Петербурзі. В її родині любили мистецтво - живопис, музику, літературу. Мати часто читала дітям вірші, які знала напам'ять. Тому маленька Наталя змалку цікавилась літературою. Вона вже в дитячі роки пробувала писати.
У 1917 році майбутня письменниця разом із сім'єю переїхала до України і поселилась близько Харкова в невеликому селищі Люботині. Тут вона працювала вчителькою, прилучалась до громадського життя.
У 1924 році, коли ще Забіла вчилася в Харківському інституті народної освіти, вона надрукувала свої перші вірші. Потім все частіше її вірші з'являються на сторінках багатьох українських газет та журналів. А згодом, в 1926 та 1927 роках, виходять і перші її книжки. З того часу вона створила понад 150 книг. Майже всі вони написані для юних читачів - для дошкільнят та школярів молодших класів.
У своїх творах авторка розмовляє з дітьми мовою матері, що їм дуже подобається.
Все, що писала Наталя Забіла відзначається високою художньою майстерністю. В кожному її рядку немає жодного зайвого слова. Кожен її твір читати цікаво.
Як громадський діяч, Наталя Забіла протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України, членом редколегії дитячих журналів, виступала на письменницьких з’їздах і нарадах з питань дитячої літератури як критик і літературознавець.
Наталі Львівні першій присуджено літературну премію імені Лесі Українки.
Померла Наталя Львівна Забіла 6 лютого 1985 року в Києві.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки