"Чорнобиль - серце України, а тінь його по всій Землі"


Два кольори мої, два кольори,
То не любов і не журба, як в пісні.
Свої Чорнобиль має кольори:
Весна і сонце – до, і горе – після

Далекий незабутній 1986 рік... Рік, коли сталася жахлива трагедія на ЧАЕС – найглобальніша техногенна катастрофа на Землі. За міжнародною шкалою ядерних подій їй присвоєно сьомий рівень небезпеки (надважка аварія). Для когось це історія - невідома, а для когось – це частина його життя. 

Борис Олійникк. Сім
Цей твір присвячено пам'яті відважних шести пожежників, що самовіддано вступили у боротьбу зі смертю, та кінорежисера Володимира Шевченка, який знімав фільм про спробу людей протистояти стихії. 
"Де ви тепер, матерів своїх діти, колисаєте сон", - у традиції народного плачу і скорботи запитує поет, і "мов з козацького реєстру" вичитуємо імена ГЕРОЇВ: Віктор Кібенок, Микола Вашук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок, Володимир Тишура, Володимир Правик, Володимир Шевченко. 
Завдяки Борису Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички, свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських подій.

Олександр Сирота. Чорнобиль. Живий альбом 
Сьогоднi Чорнобильська зона - це територія легенд, похмурих пейзажiв i торжества природи. Водночас - це потенційний музейний комплекс мiжнародного рiвня, пам'ятка величезної техногенної катастрофи. Відвідати це мiсце хоча б один раз варто всім, переконані деякі колишні жителі Прип'яті. Вiдвiдати й жити далі так, щоби на Землі не з'являлося нових мертвих міст... "Чорнобиль. Живий альбом" - книга-альбом про історію і сучасне життя чорнобильськоï зони. Унікальнi портрети людей, подiй та природних ландшафтів зібрані під однією обкладинкою.

Ольга Купрієнко, Алла Багірова.
Чорнобильська хроніка. Люди: книга 1 

Ольга Купрієнко. Чорнобильська хроніка. Люди: книга 2 
Ці книги - присвята героям, які 37 років тому ризикували своїм життям і здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вони містять історії борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії; говорять про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Сьогодні вони є членами громадської організації «Промінь 5-2» - об’єднання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Кожна сторінка книжки варта найуважнішого прочитання, адже не все ще сказане і почуте суспільством. Кожне слово, промовлене очевидцями тих подій, має величезну вагу для майбутніх поколінь.

Сергій Плохій. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи
Книга відомого історика видана 2019 року, охоплює історію Чорнобильської катастрофи від моменту вибуху аж до закриття станції. Вчений показує, як справжньою причиною найбільшої ядерної катастрофи людства стала не конкретна помилка окремої людини, а створена в СРСР система закритості та секретності, яка приховувала інформацію про трагедію навіть від фахівців, котрі повинні були її ліквідувати. Досліджуючи проблему Чорнобильської катастрофи, Плохій приходить до висновку, що аварія стала не лише лихом планетарного масштабу, а й вироком радянській авторитарній системі.

Любовь Сирота. Припятский синдром
Любов Сирота написала свій роман ще у 1991 році. Страшна історія про аварію на Чорнобильській АЕС, про місто Прип'ять. Гірка історія про чорнобильську біду, з якою люди залишилися сам на сам ..
У книзі історія родини - матері і сина, які жили в Прип'яті, неподалік від АЕС і з їх вікна було видно все, що там відбувалося у квітні 1986 року. Разом з героїнею читач поступово занурюється в пекло. Це те пекло, яке накрило прип'ятчан після трагедії - нескінченні поневіряння по кабінетах у пошуках житла, хвороби, від яких ніхто не врятувався, бо від них не має порятунку. А ще про тих, хто повинен був після всього супроводжувати постраждалих людей по життю і оберігати... Повинні були... Але чи робили...

Марія Сущенко. Екскурс у Чорнобиль 
У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції.
Книга проведе читача по пустих приміщеннях, дасть можливість заглянути в порожні квартири, зайти в осиротілі дитсадки, школи, магазини та інші будівлі.

Володимир Шовкошитний. Чорнобиль. Я бачив
Художньо-документальна повість "Чорнобиль. Я бачив" – це нова спроба одного з провідних українських сучасних письменників Володимира Шовкошитного, самовидця Чорнобильської аварії й активного ліквідатора її наслідків, поєднати воєдино літературу пам’яті й літературу факту. Адже, на його думку, не існує жанрів поза життям, а воно, життя, є жанром всеохопним. Отож, у творі поєднані спогади очевидців найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, учасників ліквідації її наслідків, простежені долі літературних героїв, проаналізовані техногенні, економічні, соціальні й медичні наслідки наймасштабнішого рукотворного лиха. Також у книзі спростовується безліч міфів, зокрема, породжених серіалом каналу НВО "Чорнобиль".

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки 
та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість 
всім ліквідаторам страшної аварії

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки