"Майстер пригодницького жанру"



4 квітня 1818 року в селі Балліроні, що в Ірландії, народився письменник і авантюрист, один з перших авторів пригодницького жанру в літературі, Томас Майн Рід. Популярність його книжок криється в чіткому розподілі добра та зла, а яскрава картина світу, що поглинає читача з головою, дозволяє відволіктися від звичайних буднів.
Життя Майн Ріда само по собі було схоже на захоплювальний пригодницький роман: у 22 роки він відплив до Америки в пошуках пригод. У Нью-Йорку працював на плантаціях кукурудзи, в Нашвілі служив репетитором дітям генерала Пейтона Робертсона і впродовж семи місяців керував англійською школою. У штаті Луїзіана він працював дилером, а в 1841 році зустрівся з генералом Едвіном У. Муром, якому пізніше присвятив роман "Мисливці за скальпами" (1851). Подорожуючи по Америці, Майн Рід близько познайомився з Едгаром По, приймав участь у Мексіканській війні та багато писав. Отримавши важке поранення в Мексиці, письменник повернувся в Європу і почав літературну діяльність в Лондоні, видавши в 1950 роман «Вільні стрільці», присвячений подіям Мексиканської війни. Після того, як письменник одружився на п'ятнадцятирічній Елізабет Гайд, побачили світ декілька успішних романів: "Білий вождь", "Квартеронка", "Оцеола, вождь Семінолів", "Вершник без голови", більшість з яких спиралися на пригоди автора в Америці.
Остання авантюра Ріда - детальне відтворення мексиканської гасієнди, яку він назвав "Ранчо в Англії", призвела сім'ю до банкрутства. Сподіваючись відшкодувати витрати на новий будинок, письменник повернувся до Сполучених Штатів.
Проте його дружина, дочка англійця-аристократа, дуже не любила Америку і, незважаючи на успіх нового роману "Безпорадна рука", другий американський візит був невдалим. До того ж, давала знати стара рана і, через погіршення стану здоров'я, письменник зліг на декілька місяців.
 Повернувшись до Англії, Майн Рід був госпіталізований, але на цей раз з діагнозом гостра меланхолія. З того часу життя і робота Ріда все частіше були невдалими. Капітан Рейд, як називали письменника при житті, помер у Лондоні 22 жовтня 1883 року. Хоча Майн Рід ніколи не вважався великим романістом, в Англії він зробив значний внесок у популярний образ американського Заходу як місце романтики та пригод.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки