"Чарівна краса вишиванки"


Це свято не прив’язане до державного чи релігійно свята, воно є швидше символічним. В умовах війни з росією цей день стає ще важливішим. Адже ми ще раз можемо нагадати про самостійну культуру та відмінність від ворога. Під час війни ніяких масових заходів на 18 травня робити не планують. Проте кожен українець, чи то в Україні, чи то за кордоном, може одягнути вишиванку і показати єдність, незламність і красу українського народу.
Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання. Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. У Київській Русі також прийнято було носити вишитий одяг, про що є згадки тогочасних мандрівників та істориків. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу. В кожному регіоні України нині є свої традиції вишивання, свій символізм елементів орнаменту на одязі.
Українці вірили, що вишиванка є оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, долю, життя та волю. Майже у кожній українській сім’ї є вишита сорочка, але не всі знають, що означають візерунки на ній.  
Що ж символізують орнаменти на вишиванці?
Як правило, вишиванка – це біла сорочка чи то з льону, чи то з конопляного полотна. Проте в останні часи можна зустріти сорочки чорного, червоного, коричневого, сірого та інших кольорів. Від звичайних сорочок вишиванку відрізняє дивовижний візерунок. Він робиться не аби як. На те, яким повинен бути візерунок на вишиванці, впливає той факт для кого вона буде пошита чи кому вже належить.
Історично так склалось, що візерунок відрізнявся у батька та сина, у нареченого та його друга, у одруженого парубка та холостяка. Експерти сходяться в думках, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок. Про ці чотири елементи йдеться в багатьох національних піснях.
Вишиванка дух нації, оберіг, в який вкладають щиру материнську любов. Кожен орнамент, кожна цяточка на полотні - знак, символ, що Україна житиме, творитиме, переможе!
До прикладу, н
а рукавах цієї вишиванки зображені карти міст України, що найбільше постраждали під час повномасштабної війни від нападу росії, у вигляді квітучого, геометричного Дерева Життя: Маріуполь, Буча, Ірпінь, Харків, Чернігів, Херсон, Чорнобаївка, Волноваха, о. Зміїний
За останні кілька років популярність вишиванок значно зросла. Можливо, на це певним чином влипнула війна росії проти України. В будь-якому випадку, патріотизм населення країни досяг небувалих за роки незалежності масштабів, і це проявляється і у збільшенні кількості людей, які намагаються носити національне вбрання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки