"Еріху Марії Ремарку - 125"



Еріх Марія Ремарк - один з найвідоміших письменників Німецької імперії двадцятого століття. Публіцист, чиї висловлювання стали безсмертними, представляв «втрачене покоління» - період Першої Світової війни, коли у вісімнадцятирічному віці зовсім ще юних хлопців закликали на фронт, і вони були змушені убивати. Цей період надалі став основним мотивом і ідеєю творчості літератора.
 Народився Ремарк 22 червня 1898 року в Німеччині, в місті Оснабрюк. Він був другим з п'яти дітей книжкового палітурника Петера Франца Ремарка і Анни Марії Ремарк.
У 1904 році Еріх вступив в церковну школу, а згодом - в католицьку вчительську семінарію, яку так і не встиг закінчити. У віці 18 років, Еріх був покликаний в армію. Після поранення на Західному фронті 31 липня 1917-го року Ремарк провів залишок Першої Світової війни у шпиталі.
Після смерті матері Марії в 1918 році Еріх Пауль Ремарк змінив своє друге ім'я в її честь.
Впродовж 1919-го року він наполегливо шукає себе в суспільстві - деякий час викладає в школі, а наприкінці 1920-го змінює безліч професій, в тому числі працює продавцем надгробних пам'ятників і недільним органістом в каплиці при госпітальні для душевнохворих.
З листопада 1927 по лютий 1928 року в журналі Sport im Bild, в якому Ремарк в той час працював, публікується його перший роман "Станція на горизонті". А вже в 1929 році Ремарк опублікував найвідоміший з своїх творів, "На західному фронті без змін", який описує жорстокість війни з точки зору 19-річного солдата. Згодом вийшли ще кілька антивоєнних творів. Простим язиком, емоційною мовою в них реалістично описувалася війна і післявоєнний період.
У 1933 році нацисти заборонили і спалили твори автора, і оголосили (хоча це було брехнею), що Ремарк нібито нащадок французьких євреїв і його справжнє прізвище Крамер. Після цього Ремарк залишив Німеччину і оселився в Швейцарії.
У 1939 році письменник емігрував в США, де в 1947 році отримав американське громадянство.
Його старша сестра Ельфріда Шольц, що залишилася в Німеччині, була заарештована за антивоєнні і антигітлерівські висловлювання. На суді вона була визнана винною і 16 грудня 1943 року її було страчено через гільйотину. Ремарк присвятив сестрі свій роман «Іскра життя», що вийшов в 1952 році. 25 років по тому її ім'ям назвали вулицю в її рідному місті Оснабрюці. У 1948 році письменник повернувся в Швейцарію. У 1958 році він одружився з голлівудською актрисою Полетт Годар. Ерих Марія Ремарк помер 25 вересня 1970 року в віці 72-х років в місті Локарно і був похований на швейцарському кладовищі Ронко в кантоні Тічино.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки