"Каховська ГЕС: поема про море"


6 червня 2023 року рф зруйнувала Каховську ГЕС. росіяни підірвали машинну залу, через що станція за лічені години пішла під воду.
Масштаби катастрофи та її наслідки для флори та фауни нашої країни поки складно усвідомити. Тисячі людей залишилися без житла - для кожної з таких родин цей досвід став особистою "затонулою Атлантидою". І цей жахливий теракт вже не перший акт екоциду від рф /срср.
Каховська ГЕС – п’ята в Україні за розмірами, а також найбільша за площею мілководдя. Її будівництво тривало п’ять років: з 20 вересня 1950-го по 18 жовтня 1955 року.

Каховську ГЕС спорудили ціною затоплення земель з унікальною історичною цінністю - Великого Лугу. У цій місцевості розташовувалася низка Запорізьких Січей. Тож примари козацької минувшини зникли у глибинах Каховського моря.
Тоді було затоплено понад 150 тисяч гектарів землі. Це була перша руйнація росіянами півдня України та його історичної пам’яті. 
Про цей злочин над культурною спадщиною написав кінорежисер Олександр Довженко у своїй кіноповісті "Поема про море": 
"Цей страшний сон 
переходить у дійсність майже непомітно… 
Весь Дніпровський Низ, від Запоріжжя до Каховки, 
зразу став невпізнанним. Пішов під дніпровську воду 
великий Запорозький Луг, потонули навіки старі хрести 
на дідівських кладовищах. 
Все, що батькам і дідам віками здавалося красивим
 від перших дитячих років, - все щезло".
6 червня 2023 року сталася друга руйнація цієї території. У зоні затоплення опинилося щонайменше 16 тисяч людей на підконтрольній Україні території. Загалом у зоні лиха, переважно на окупованих росіянами територіях, може перебувати до 40 тисяч людей. Лише у Новій Каховці їх близько 10 тисяч. Затоплено низку доріг та мостів, тисячі житлових будинків і господарств, полів, садів, лісів. 

Тож, сьогодні не зовсім про книгу.
Сьогодні  - "Поема про море" Олександра Довженка, 
затонула херсонська Атлантида 
та вбита українська краса. 

  


НЕ ЗАБУДЕМ 
І НЕ ПРОБАЧИМ...


      










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки