"Аромат читання"

 


Незважаючи на те, що другий рік йде війна читання книжок стає чудовим релаксом для поновлення рівноваги та спокою.

Сучасна література стає все захопливою та розвиненою. Зараз нові  майстри слова орієнтуються на нестандартні сюжети, карколомні пригоди.
У цій добірці ви знайдете твори різних жанрів, глибокі й водночас дуже легкі. 


Ольга Мельник. Ship Life. Сім місяців добровільного рабства (Видавництво 21).
Ця книжка написано у формі умовного щоденника дівчини, що працювала офіціанткою на американському круїзному лайнері. Авторка день за днем відтворює з пам'яті реальні події семи місяців, проведених на борту, ділиться своїми враженнями, відкриттями і переживаннями. Читачі цього щоденника мають змогу разом з авторкою відвідати понад двадцяти країн Європи, Північної та Центральної Америки, а головне ‒ з перших вуст дізнатися про те, яке ж воно – корабельне життя. «Коли я повернулась додому після семимісячного контракту на круїзному лайнері, - розпочинає авторка свою розповідь, - друзі, родичі та знайомі багато разів питали мене, як там було. Відповідати на це питання мені було дуже складно. За сім місяців сталося стільки, що все це годі вкласти в одне-два речення. Я не могла надати цьому досвіду ані знаку «+», ані «-», У результаті різним людям розповідала різні речі - залежно від настрою. Хтось дізнавався про красу Карибських островів, а хтось про те, що за сім місяців у мене не було жодного вихідного дня».


Ален де Боттон "Мистецтво подорожувати" (Видавництво Старого Лева).
Чому людям так властиве «полювання до зміни місць»? Чи можна подорожувати, не виходячи з власного будинку? Чому під час подорожі все довкола сприймається зовсім не так, як у повсякденному житті? У книзі Алена де Боттона ви знайдете відповіді на всі ці питання. Ба більше - автор з усією переконливістю доведе вам, що люди відправляються в подорожі не тільки для того, щоб відпочити від справ і набратися вражень, але і для того, щоб випробувати ні з чим не порівнянні відчуття свободи від стереотипів і - щастя.


Дара Корній. Зірка для тебе (видавництво "Віват").
Приголомшливий любовний роман, в якому кохання існує поза простором, часом та умовностями. Тут чарівна атмосфера сучасного Львова переплетена з мандрами в часі й просторі. Тут  Кримські гори, просякнуті мудрістю давніх татарських легенд.
Тут віра та любов рятують душі, а давні легенди оживають та керують долями. Тут почуття між людьми запалюють нові зірки і осяюють світ, який, здавалось би, вже поглинула темрява.



Ден Сіммонс. Терор (Видавництво Жупанського).
«Терор» - несподівана книжка як для такого списку, адже легко з нею не буде. Вона сповнена смертей, жахів, голоду, чудовиськ, підлості й боротьби за виживання в умовах стихії. Але ми не змогли не включити цю книжку у список рекомендованих.
В основі сюжету - реальна географічна експедиція, що відбулась у XIX столітті. Два кораблі, «Терор» та «Еребус», та понад 150 людей екіпажу вирушили на Північ, щоб відкрити прохід з Атлантичного до Тихого океану. У цій експедиції ніхто не вижив, і що загалом з нею трапилось - досі невідомо. Сіммонс взяв за основу цю історію і навіть використав справжні імена капітана та членів команди, вигадавши всі інші обставини.
Після цієї книжки вам захочеться гуглити про експедицію та можливо подивитись серіал, що знятий за мотивами роману. Книжка вас обов'язково затягне і вразить. А ще доволі приємно читати про лютий мороз і кригу, коли довкола +30 і більше градусів спеки.



   
                                                                                                                        Наталія Довгопол. Мандрівний цирк сріблястої пані (видавництво "Віват").
Одна з кращих українських фентезі книг про міфологічних створінь. Виступ перевертня, коронний номер цирку, який рятує всіх від розорення, провалюється – невідома дівчина, вийшовши на сцену, з легкістю приборкує найгрізнішого звіра.
Невже чарівна авантюристка-фортуна звела двох дивовижних істот, про яких ми чули з легенд? Вовк обирає пару лише раз, а пошуки можуть тривати довгі роки. Казкова, надихаюча та цікава книга, яка захопить і не відпустить до останніх сторінок.



«Ukraїner. Країна зсередини» (Видавництво Старого Лева).
Ймовірно ви чули про команду Ukraїner - це хлопці та дівчата на чолі з Богданом Логвиненком, що їздять у експедиції різними регіонами України та привозять звідти унікальні історії, відеоролики та статті про місцевих мешканців та їхнє життя. Ця книжка написала за мотивами першого кола експедиції Ukraїner Україною. Подорож тривала з літа 2016-го до зими 2018-го й охопила всі історичні регіони - від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії.
У цій книзі прекрасно все - і історії людей, і розповіді про незвичні місця, і звісно ж дуже якісні та красиві фото, які змусять вас здивуватись країні, в якій ви живете, та полюбити її ніби вперше. 




Джон Стейнбек. Подорож із Чарлі в пошуках Америки (видавництво "КМ-Букс").
Джон Стейнбек писав, що від пароплавних гудків у нього волосся дибки, від звуків прогрівання мотора - тремтіння у всьому тілі, і ця книга, звичайно, для людей, здатних зрозуміти це почуття. За кілька місяців Стейнбек об'їздив всю Америку на вантажівці разом зі своїм пуделем Чарлі і описав свої спостереження в цьому романі.
Йому чудово вдалося передати побут і настрої людей. Цікаво дізнатися про те, як себе вели, розмовляли і були налаштовані люди в 60-ті роки XX століття, ще до глобалізації. Тоді говір і побут людей, що живуть в одній країні, сильно розрізнялися, завдяки чому подорожі могли перетворюватися в справжні експедиції по чужій культурі.


Володимир Єшкілєв. Каїн (видавництво "Фоліо").
Цей роман - очікуване продовження знаменитої історичної трилогії Володимира Єшкілєва «Прокляті гетьмани». Книга переносить нас в розпал створення нового європейського світу, з усіма кривавими протистояннями, зрадами та величними досягненнями. Автор пропонує своє власне бачення його історії - екстраординарне та особливе. 
В цьому романі виринає багато нових історичних постатей, з якими читачу ще доведеться познайомитись. З’явиться і декілька старих героїв, котрі продовжують діяти в ці буремні часи неспокою. І однією з таких величних, овіяних таємничістю постатей, є гетьман Павло Тетеря-Мошковський, знеславлений та очорнений сьогоденням.

Приємного читання!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки