"Солом'янка у київському літописі"



З початком активної фази російсько-української війни, до Києва (зокрема, і до Солом'янського району столиці) переїхало багато людей з інших регіонів України. Наша добірка книг для усіх бажаючих ознайомитися з історією району, в якому вони мешкають.

Там, де починається Солом'янка /Публічні бібліотеки Солом'янки.
Ця книга -  своєрідна мандрявка в часі нашою неймовірно чарівною Солом'янкою.
У виданні вміщено краєзнавче дослідження історичних місцевостей Солом'янського району. Зокрема: Солом'янки, Чоколівки, Шулявки, Батиєвої гори, Кучминого та Протасового Ярів, Олександрівської слобідки, Караваєвих Дач та іних. Значну кількість історичних розвідок взято з архівних джерел: Центрального державного історичного архіву України та Державного архіву Київської області, а також з Державної наукової архівної бібліотеки України.


Семен Широчин, Олександр Михайлик Невідомі периферії Києва. Солом’янський район.
Книга присвячена архітектурі Солом’янського району. Зокрема згадуються такі периферії як Чоколівка, Караваєві дачі, Відрадний та інші. В доробку більше сотні ілюстрацій - висотні панорамні фото, нереалізовані проекти та втрачені споруди.
Автори описують історичні етапи розвитку місцевості. Просліджують послідовність того, як з’являлися дороги і магістралі, громадський транспорт і багатоповерхова забудова, вузькі польові вулички змінювались широкими дорогами, а садиби - багатоповерхівками. Також автори згадують імена архітекторів, які були причетні до розбудови району.
Це розповідь про місцевості, що зберігають у собі історію розвитку і перетворення селищ в масиви, сторінки історії міста і країни. 

Дмитро Стефанович. Шулявка та Жовтневий район в історії Києва.
"Як велика повноводна ріка народжується з потічків, струмків та джерелець, так і історія держави твориться з окремих її країв і міст, сіл і місцевостей... Донедавна фрагмент картини минувшини Києва, який належить Шулявці, здавався багатьом лише червоним, без відтінків і благородної глибини. Що це не так, і що історія цієї частини столиці України насправді починалася задовго до тієї пори, коли червоний колір став однозначним символом..."
Саме тому книга Дмитра Стефановича вийшла не лише цікавою з точки зору інформації, але й яскраво емоційною.


Михайло Рибаков. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва.
Книга являє собою своєрідний збірник історико-краєзнавчих та культурологічних нарисів про Київ. У ній висвітлені питання адміністративно-територіального поділу міста у різні часи, наведені відомості про топографію міста й окремих його складових, будинки та вулиці, яких вже не існує в сучасному Києві.
Книга зацікавить усіх, хто небайдужий до історії рідного міста та району.


Київ. Парки, площі, вулиці. 
Фотоальбом.
Це видання містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій і близько 100 чорно-білих, об`єднані в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом - парки, площі, вулиці, околиці старого міста. 
Це дало можливість в жанрі фотоальбому, проте з мінімальним текстом подати фрагменти історії Києва та його сьогодення, на відміну від традиційних видань подібного типу. 


Дмитро Данильчук. Про кого розповідають назви вулиць: Київські перейменування 1988-2019 років. Довідник.
«Ким була людина, на честь якої назвали вулицю в Києві? Чим уславилась ця особа?» Такі запитання виникають у киян і гостей міста особливо часто в роки інтенсивних змін топонімії, зумовлених декомунізацією. Ця книга познайомить із понад 290 видатними (але, на жаль, не завжди знаними для широкого загалу) діячами України та світу, імена яких з’явилися на мапі Києва протягом останніх 30 років.
Крім того, довідник допоможе знайти потрібну вулицю чи площу столиці за новою або старою назвою, ознайомить із часом та обставинами зміни топоніма, а також розповість багато цікавих фактів з історії київських урбанонімів.

Лідія Пономаренко, Олександр Різник. Київ. Короткий топонімічний довідник.
Довідник містить декілька сотен назв київських місцевостей, передусім тих, де зараз існує житлова або промислова забудова і які становлять найбільший інтерес щодо походження своїх назв та історичної долі.

Віталій Абліцов. Київ.Енциклопедія.
Кияни - це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля. Це переконання сприяло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки