Свято людей-птахів





Дуже давно на острові Пасха, який тамтешні мешканці й досі називають Землею людей-птахів, існувало повір’я. За цим віруванням, на узбережжі острова висаджувалися прадавні птахи, які приносили «вогні». Культ птаха у якийсь момент історії навіть врятував людей від виснажливої війни: процвітаючі мирні племена острова надумали воювати, і ці суперечки призвели до культурного занепаду і знесилення народу в цілому. Тож тут на допомогу «прилетіла» пташка — вожді порадилися і вирішили проводити змагання людей-птахів, таким чином визначаючи, кому головувати на острові наступного року. Для учасників змагання було підготовлено безліч важких перепон та завдань, які дехто не міг подолати навіть ціною власного життя. Але переможець, який пройшов усе ставав королем на рік по праву.
Можливо саме ця легенда і надихнула сміливців щорічно проводити незвичайні змагання - Свято людей-птахів. Відзначається воно у Великобританії, в місті Богнор у липні місяці і має вже багату історію. На поверхні моря будують платформу, з якої стрибають ті самі люди-птахи. Власне, це просто сміливці, які змайстрували собі крила, або літальний (чи й не дуже літальний) апарат. Отже, все просто - увесь рік вони вигадують і майструють птахоподібні конструкції, а потім на святі стрибають із ними з платформи. Виграє той, кому вдасться пролетіти якомога далі.
Полетіти як птахи і відчути себе хоч на хвилинку вільним від усього того, що придавлює людину до Землі. Пролетіти як птахи, яких нічого не тягне до землі. На їх крилах не висить мертвим вантажем заздрість. Їх не придавили жадібність і користь. Крила птахів не зламалися під вантажем зради. Їх не відірвали жадібність і брехливість ... Птахам не притаманні ті якості, які притаманні людям - тому вони літають.
Але не все так погано - іноді літати можуть і люди ...


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки