"Відлуння давнини глибокої"

 

 28 липня кожного року Україна святкує День Хрещення Київської Русі-України. Це є день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі.
Хрещення людини - це особлива духовна подія. Під час хрещення людина народжується для нового життя у Христі. Людина стає християнином, йому відкривається можливість увійти в повноту спілкування з Богом. Однак, коли до Христа звертається цілий народ, ця подія не тільки має особистісний духовний вимір, а й набуває історичного значення. Ухвалення Руссю християнства вплинуло на всі без винятку сфери життя нашого народу: і на культуру, і на мистецтво, і на соціальний устрій, і на політичне життя. Це була настільки глобальна подія, що навіть важко описати всі її доленосні наслідки.
Існує загальновідоме літописне оповідання про хрещення князя Володимира. Воно збереглося в складі "Повісті швидкоплинних літ" преподобного Нестора Літописця, і вже давно всім відомо. Окрім "Повісті швидкоплинних літ" є й інші джерела, які не завжди узгоджуються з літописним текстом. Коротко про хрещення князя Володимира говорить Київський митрополит Іларіон в своєму "Слові про закон і благодать". Він висловлює здивування тим, що Володимир зрозумів перевагу християнства над язичництвом своїм власним розумом, хоча ніхто йому цього не проповідував. Також існує пам'ятка XI століття "Похвала князю Володимиру" ченця Якова. Автор пише, що Володимир звернувся до Христа за прикладом своєї бабусі - княгині Ольги. Він знав про її християнську віру і тому сам став християнином. Отже, і тут події описані зовсім не так, як в літопису.
Це лише один з прикладів розбіжностей в джерелах. Якщо врахувати, що про Хрещення Русі збереглися згадки і в арабських, і в західноєвропейських хроніках, то цілком зрозуміло, що вчені ще довго будуть обговорювати події тисячолітньої давності і будуть висувати різні їх інтерпретації. У літописній версії політична складова взаємин з Візантією дуже чітко підкреслена. Однак, Нестор Літописець свідчить не тільки про складне переплетення особистих і політичних мотивів в цій історії. Він залишив яскраве свідчення внутрішніх змін в душі Володимира після хрещення.
Сьогодні, коли вже молоді подружжя хрестять своїх малюків, вони теж хочуть, аби їх дитинка була щасливою, розумною, шляхетною, щоб християнські постулати вона обов'язково втілювала у життя.
Вітаємо усіх українців з днем Хрещення Київської Русі-України!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки