«Письменник з відчуттям нового"




Валентин Чемерис сучасний український письменник, лауреат багатьох літературних премій, автор численних книг: історичних, фантастичних, пригодницьких тощо. Улюблений жанр – сатира і гумор. Народився Валентин Лукич 8 липня 1936 року на Полтавщині в селі Заїчинці. Після закінчення середньої школи пішов працювати у радгосп. Потім робив на підприємствах Придніпров’я, а згодом у редакціях обласних газет та Дніпропетровському видавництві «Промінь».
 Перші твори Валентин Чемерис починає публікувати з 1959 року і вже через три роки видає першу збірку.  Творчий шлях Валентина Чемериса починався з веселих оповідань, гуморесок, памфлетів, байок, пародій. Книги його гуморесок та повістей виходили в багатьох видавництвах України. Талант письменника оцінено республіканською премією в галузі сатири та гумору імені Остапа Вишні (1990).
 Загалом у Валентина Чемериса вийшло 28 книг, серед яких значне місце посідають історичні романи. Найбільш відомі вийшли окремою збіркою з п’яти томів: «Ольвія», «Фортеця на Баристені», «Смерть Атея», «Ордер на любов» та «Генерали імперії». Твори письменника друкувались багатьма мовами світу.
Творчість письменника яскраво характеризують слова Павла Глазового: «Валентин Чемерис належить до когорти тих відомих і ведучих сміхотворців України, чиї веселі речі я читаю із задоволенням, з відчуттям відкриття нового. Він невтомний, плодовитий в хорошому значенні цього слова, вигадливий і, безперечно, знаходиться в постійному русі, на творчому злеті. Він майстерно урізноманітнює прийоми, дошукується свого, пише гостро-актуально, образно-дотепно. Якщо використовує відомі сюжети (чи героїв), повертає їх по-своєму, інтерпретує свіжо й винахідливо-іронічно. Фантазії йому не позичати. Добрий вигадько і штукар! Чудовий гуморист! Валентин Чемерис – сміхотворець високого рангу і класу, я його люблю і шаную. Певний, що українську гумористику без його імені вже не уявити».
Валентин Чемерис помер 4 грудня 2016 на Полтавщині.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки