Танабата, або День закоханих



Сьомого дня сьомого місяця, тобто 7 липня, в Японії святкують Свято зірок або Танабата Мацурі. Танабата по праву вважається одним з найулюбленіших та найочікуваніших свят року, особливо серед молодих людей. Цей фестиваль овіяний легким серпанком романтики і трохи містикою, однак, саме
цим він і цікавий.
Про що ж розповідає нам давня легенда? Герої легенди - дві зірки, які на небосхилі знаходяться один проти одного та розділені Чумацьким Шляхом. Це пастух Хікобосі - зірка Альтаїр в сузір'ї Орла і ткаля Оріхіме - зірка Вега в сузір'ї Ліри.
Згідно легенди небесна ткаля Оріхіме була улюбленою дочкою Небесного царя. Цілими днями вона невпинно працювала - пряла пухнасті хмари. Одного разу, відволікшись від роботи, вона побачила неподалік прекрасного юнака — Волопаса. Молоді люди з першого погляду покохали одне одного і закинули свою роботу, чим викликали гнів батька дівчини. Він звелів розлучити закоханих і наказав стояти їм все життя по обидві сторони Чумацького Шляху.
Зустрічатися вони могли тільки раз на рік - 7 липня, тобто в день, коли зорі максимально зближуються. І коли, після цілого року стомлюючого очікування зоряні закохані зустрічаються, кажуть, що зірки Вега і Альтаїр сяють п'ятьма різними кольорами - синім, зеленим, червоним, жовтим і білим.
Саме возз'єднання принцеси Оріхіме та її коханого Кенгю японці відзначають ось уже багато століть. Японці вірять, що на Свято зірок виконуються усі бажання.
Щоб Оріхіме почула ці побажання, їх пишуть на довгих вузьких смужках паперу (тандзаку), прив’язують до різнокольорових ниток та вішають на бамбукові гілки або одразу кидають у воду. Але бажання може не збутися. якщо ніч на сьоме липня буде дощова або хмарна. Оріхіме не зможе перейти річку. Тому на святі маленькі діти співають «Тенка ні нари» ("О, нехай буде хороша погода!").
А ще на Танабата неможливо не веселитися. У театрах йдуть п'єси, присвячені нещасним небесним закоханим, в студентських містечках влаштовують концерти та ярмарки, у всіх містах країни запалюються вогні, вулиці заповнюються людьми в традиційних літніх кімоно, а запах святкової їжі з вуличних лотків, що наповнюють площі, зуміє залучити будь-кого. Традиційно Танабата закінчується парадами, танцями та грандіозними феєрверками.

Тож пізно ввечері сьомого місяця сьомого числа знайдіть і ви на небесному килимі яскраве мерехтіння двох зірок - принцеси Оріхіме та її коханого Кенгю - та загадайте своє бажання.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки