"Намисто серпневих свят"


Вже й серпень... Останній літній місяць...
Серпню належить особлива роль. 2 серпня припадає значне свято - День пророка Іллі. Воно мовби завершує літній обрядовий цикл. Дослідники вважають, що Ілля увібрав усю аграрну магію бога грому і блискавок Перуна. Святий Ілля їздить небом у вогняній колісниці і б'є чортів блискавками. З цим святом пов'язували й астрономічне завершення літа, тому вже заборонялося купатися, "бо на спині верба виросте".
І за церковним, і на народним календарем 14 серпня православні відзначають свято першого Спаса, мокрого Спаса, Спаса на воді - медовий Спас. Цього дня вшановують також Святих мучеників Маккавеїв, які очолили повстання проти грецького панування у Юдеї. Мак, який чудернацьки переплутався у народній уяві з мучениками Маккавеями, є головним героєм свята. Вважається, що цього дня він має особливі цілющі властивості. З Маковія починається двотижневий піст.
У церкві на Маковія традиційно святять мед, воду, мак, духмяні квіти: базилік, чорнобривці, м'яту, чебрець... Дикий мак-видюк вважається захистом від нечистої сили та чарів. Зернята маку символізують родючість, вони є складовою багатьох ритуальних страв, зокрема куті.
Вода, освячена на Маковія, має чудодійну силу, нею кроплять сіно, щоб миші не водилися, вулики, щоб захистити бджіл, а також п'ють від усіх хвороб.
 19 серпня - Преображення Господнє, Великий Спас. Цього дня Христос відкрив апостолам таємницю своєї смерті та воскресіння і з'явився перед ними у осяйному вбранні - преображенний. Другий Спас - це свято врожаю. Кожен вважав за святий обов'язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед, хліб - щедрі дарунки природи. Спас - це проводи літа. Починають відлітати у вирій ластівки, а на землю випадають холодні роси. "Прийшов Спас - готуй рукавички про запас" - кажуть у народі.
28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці, Перша Пречиста. Успіння - кінець земного життя Пресвятої Богородиці та переселення її у життя небесне. Це пора, коли повністю закінчували жнива і готувалися зустрічати осінь. Після Успіння вже починається "молоде" бабине літо.
29 серпня відзначається горіховий Спас (третій). Назва походить від того, що в лісах у цей період достигають горіхи. Печуть пироги з нового врожаю зерна. "Третій Спас хліба припас" - говорить народна мудрість. Відліт у цей день журавлів віщує ранню зиму. Закінчуються жнива ... Закінчується серпень - місяць розставання з літом.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки