В.Горовицю - 120



Король музикантів серед піаністів всіх часів навіть на дев'ятому десятку свого життя примудрився збирати такі великі зали, що йому могли б позаздрити лідери поп чи рок - музики.
Володимир Самуїлович Горовиць народився в Києві 1 жовтня 1903 року у відомій та заможній єврейській сім'ї. Його батько Самуїл Горовиць був авторитетним інженером і представляв у місті інтереси провідних європейських фірм, таких, як «Сіменс».
У 1920–у Володимир Самуїлович закінчив Київське музичне училище й одразу ж поїхав із гастролями містами СРСР. Якщо перші концерти у Ленінграді проходили в майже порожніх залах, то в кінці туру на його виступи вже шукали «зайвий квиток», преса писала про надзвичайний успіх.
 У 20–х роках минулого століття Радянський Союз ще відпускав за кордон знаменитостей. У 1926 році поїхати на «навчання» до Німеччини пощастило і Горовцю. Назад він уже не повернувся. Незабаром перебрався у США. В Сполучених штатах Горовиць досяг вершини майстерності та отримав найвищу американську нагороду — медаль Свободи. А «Греммі» (аналог «Оскара» в музиці) у нього вдома назбиралось аж 25. Але найголовніше досягнення піаніста в тому, що записи з його виступами в США й досі популярні, їх і далі купують.
 20 квітня 1986 року, після 60–літньої перерви, Володимир Горовиць приїхав із концертами в СРСР, які організувало американське посольство. Та в Київ потрапити йому не вдалося — виступив лише в Москві та Ленінграді. Шкодував, що не зміг побувати у рідному місті, бо ж саме стояла «чорнобильська» весна. Тим часом московський концерт транслювали провідні телекомпанії світу, а відеокасети ще довго не сходили з прилавків.
Останній великий концерт маестро дав у Гамбурзі (1987), коли йому було 84. Помер Володимир Самуїлович Горовиць 5 листопада 1989 року від серцевого нападу. Напередодні ще працював - робив записи у студії.
Поховали нашого знаменитого земляка в Мілані (Італія) в сімейному склепі його тестя Артуро Тосканіні.
З 1995 року, від часу заснування та проведення в Києві Міжнародного конкурсу молодих виконавців пам'яті видатного маестро, ім'я Володимира Горовця повернулось в Україну.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки