"Книжки, про які говорять"


Самовдосконалюватись ніколи не пізно: тим паче зараз, коли ситуація в країні показала, наскільки мінливе наше життя. Саморозвиток може стосуватись будь-якої сфери: бізнесу, вивчення іноземних мов, психології тощо.
Саморозвиток - це багатогранний процес, який передбачає розвиток мислення, опанування емоцій, роботу над власною мотивацією та продуктивністю, а також набуття соціальних та фінансових навичок. Книги для саморозвитку - це один із кращих способів пізнання та розкриття себе як особистості.
Вони надихають нас на зміни, дають змогу проаналізувати поведінку, покращити свої сильні сторони та розібратись зі слабкими рисами характеру. Але найголовніше - вони дають можливість кожній людині стати кращою та більш щасливою.


Роберт Сапольскі.
Біологія поведінки. Причини доброго і поганого в нас.
Хтось, щоб зрозуміти свою поведінку йде до психотерапевта. Інший шукає причину у гормонах. А третій - досліджує власне оточення. Хто з них найближчий до істини? Ніхто. Але й водночас усі. Щоб розібратися із собою, варто брати до уваги все - минуле і теперішнє, фізичне здоров'я і ментальне, наше близьке оточення і суспільні норми.
«Біологія поведінки» - це революційна і найповніша відповідь на питання: чому ми поводимося саме так, а не інакше? Від нейробіології до історії нашого виду й генетики - Роберт Сапольські запрошує читача у захопливу подорож людською природою. Опираючись на науку і власні дослідження, він підходить до найбільш глобального питання - чому людина схильна робити і добро, і зло. Повна фактів, мудрості і гумору, ця книжка не лише пояснює нашу поведінку, а й пробує боротися із найгострішими питаннями людства - стадним інстинктом, ксенофобією, ієрархією і насиллям.

Джеймс Клір. Атомні звички. Легкий і перевірений спосіб набути корисних звичок і позбутися звичок шкідливих.
У книзі Джеймс Клір ділиться надзвичайно цікавою і по-справжньому продуктивною методикою напрацювання корисних звичок. В її основі лежить поняття чотириступеневої моделі звичок (подразник, прагнення, відгук, винагорода), а також чотири породжені цією моделлю закони зміни поведінки. Книга містить мудрі практичні поради та пояснення механізмів створення і змінювання власних звичок.
Єдиного правильного способу набуття корисних звичок, звісно, не існує, але автор пропонує найкращий із відомих підхід, який спрацює незалежно від того, з чого саме ви починаєте і що саме намагаєтеся змінити.
Викладені стратегії стануть у пригоді всім, хто потребує покрокової інструкції з покращення незалежно від того, що мається на меті - покращення здоров'я чи добробуту, продуктивності праці чи стосунків, а можливо, всього переліченого разом.

Ювал Ной Харарі. Людина розумна.
Дослідження, яке ламає уставлені уявлення про земну історію від появи людини і народження мови до наших днів та примушує задуматись: шлях розвитку наших предків міг би бути зовсім іншим. Долучіться до історичної розвідки і вас приголомшать неочікувані і сміливі припущення. У книжці ви не знайдете нудної хронології і сухих дат, але разом з автором будете розмірковувати про численні «Чому?».
- Чому Людина Розумна отримала шанс на майбутнє та що винищило її древніх родичів?
- Чому могутні імперії інків та монголів зазнали краху?
- Що таке "теорія пліток"?
- Чому зруйновані імперії досі керують людством? ...

Стівен Сломен, Філіп Фернбак. Ілюзія знання. Чому ми ніколи не думаємо на самоті.
Ми живемо у дивовижну епоху: ще ніколи знання, зокрема наукові знання, ніколи не були настільки доступні, ніколи перевіряти факти не було так легко, ніколи так багато людей не мали можливості вчитися новому. І попри це людей, які вірять у всесвітню змову, "шапочку з фольги" та інші антинаукові забобони, не стає менше, радше навпаки.
Американські коґнітивісти Стівен Сломен і Філіп Фернбак з перших сторінок переконують, наскільки мало ми знаємо про те, про що, здавалося би, знаємо багато. Чому навіть освіта і вільний доступ до інформації та наукових досягнень не рятує людей від схильності до упереджень, забобонів і помилок, а також розповідають, що з цим робити.

Ласло Бок. Робота рулить! Уроки Google: правила гри у команді мрії.
Чому так багато людей хоче працювати в Google? Навряд чи їх спокушають лише безкоштовні обіди. Google став роботодавцем мрії таким, що цінує своїх працівників, удосконалює умови праці та створює плідне середовище для розквіту ідей. Для гуглерів робота не існує окремо від життя. Великі та малі компанії, високотехнологічні та цілком традиційні, можуть з користю для себе переймати цей приклад.
Ласло Бок, директор Google по роботі з персоналом, на своєму досвіді показує, як набрати команду найкращих гравців, як зробити роботу ефективнішою, а людей щасливішими.
Книга стане в нагоді і працівникам, і різного калібру підприємцям, які хочуть розвиватися і вважають, що робота має приносити радість.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки