"Кудафудра, Сіддхартха та Boa Constrictor"


Сьогодні у нас зустріч з книжками із найбільш неочікуваними та оригінальними назвами. 
Звісно ж, ми любимо книги не через незвичайні назви, але саме вони можуть привернути увагу та змусити обрати роман серед сотні інших. Ми пригадали декілька прикладів того, як письменники інтригують одразу ж. Радісно, що зміст цих книг такий же хороший, як і назва.


Кудафудра: збірка оповідань.
"Кудафудра" трохи переінакшений на наш манер французький вислів  "Coup de foudre", що означає удар блискавки або кохання з першого погляду. Саме такому коханню і присвячена збірка оповідань, створена за результатами літературного конкурсу під такою чудернацькою назвою. 
В ній живуть дуже різні історії від дуже різних авторів. І смішні, і серйозні, але всі про те почуття, яке зненацька вражає прямо в серце, і нема на то ради, а варіантів наслідків удару цієї блискавки - безліч. Під обкладинкою цієї збірки багато чудесних історій. Вони варті бути прочитаними, відчутими, пережитими й обдуманими вами.

Іван Франко. Boa Constrictor. 
Boa Constrictor – це великий змій, полоз. Сама ж повість – інструкція, як стати багатим і впливовим. І хоча Іван Якович пише про Германа Гольдкремера, нафтові копальні і Галичину кінця ХІХ століття, усе описане на сторінках твору – особливо, принципи гендлювання нафтою і совістю – працює і процвітає і в наш час. "Boa Constrictor" – це натуралізм: жорсткий, жорстокий і правдивий. Дуже детальний та вбивчо конкретний. 
Іван Якович свого часу так перейнявся темою, що переписував і дописував повість кілька разів, "канонічним" вважається варіант 1884 року. І хоч Франка більше оспівують як автора "Мойсея" чи "Захара Беркута", насправді саме у "Boa Constrictor" він перевершив самого себе. Тут Франко справжній – із усіма його ненавистями, ранами, зболеностями, нетерпимостями та іншими скелетами, які живуть у шафі кожного письменника.

Фенні Флеґґ. Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка».
Така довга і промовиста назва заманює до себе читачів сотнями, тож кількість фанів Фенні Флег тільки зростає. Книжкою зачитуються недарма – у списку бестселерів The New York Times вона протрималася аж 36 тижнів! Взірець доброї американської прози, який часто порівнюють із творами Гарпер Лі чи Марка Твена. Та перш за все – це історія справжньої дружби, почасти дивовижна, але дуже життєва і справжня.
Надзвичайно життєва та ностальгійна книга американської письменниці. У центрі оповіді – 86-річна Нінні, яка живе у будинку для літніх людей. У неї стільки яскравих спогадів, якими можна поділитися… Слухачкою цих історій стає Евелін. Значна частина розповіді Нінні присвячена кафе «Зупинка», яке можна сміливо вважати чи не окремим персонажем історії. Нінні доводить, що, не зважаючи на радості та печалі, тільки ми вирішуємо, як сприймати світ навколо, і саме наш вибір є головним.

Рей Бредбері. Нехай усі уб'ють Констанс. 
Хто така Констанція і чому всі її мають вбити? Не сумніваємося, що більшість книголюбів не зможе залишити це питання без відповіді. Ймовірно, відомий фантаст на це і розраховував.
У романі Бредбері йдеться про кінозірку на ім’я Констанс, якій хтось надсилає поштою Книгу Мертвих – телефонний довідник з намальованими хрестиками навпроти прізвищ.
Книга «Нехай усі уб'ють Констанс» є останньою частиною «голлівудської трилогії» Рея Бредбері. Шанувальників небанальних детективних історій зацікавлять і два попередніх романи серії: «Смерть – діло самотнє» та «Цвинтар для божевільних».

Герман Гессе. Сіддхартха.
Сіддхартха" - перлина прози Германа Гессе, на сторінках якої знайшли своє відображення подорожі письменника Індією, а також його інтерес до східних релігій.
Місцем дії є Індія часів Сіддхартхі Гаутами – засновника однієї з найглибших і наймудріших релігій людства – буддизму. У цій невеликій книзі Гессе вдалося пояснити європейцям його суть, створити ідеальну систему - якесь склепіння взаємопов'язаних правил, як треба жити, як слід виправляти свої помилки, як знайти своє справжнє "я".
Цю притчу варто читати і перечитувати не через сюжет і не в пошуку нових знань, а через те глибинне розуміння світу, відчуття єднання з оточуючими, яке вона дає.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки