"Книга на полотні"




Книги або люди з книгою в руках представлені в образотворчому мистецтві дуже широко. Багато художників, в тому числі і найзнаменитіші, зверталися і звертаються до такого предмету в своєму живописі.
Виготовлення книги в давнину було дуже трудомісткою справою в якій брали участь фахівці різних професій. Розглянемо книгу в руці святої Агнеси на вівтарі майстра св. Вафоломея. Навіть не знаючи, що там зображено всередині, можна припустити, що в руках у святої - дорогоцінна рукописна книга. Про це красномовно говорить розкішний шкіряний мішок, яким, як правило, користувалися торгові люди під час подорожей. Шкіра не промокає і добре захищала книгу від вологи та бруду. Один тільки шкіряний мішок-палітурка міг коштувати цілий статок, а якщо його ще й прикрашали дорогоцінними каменями. Знання, які містила в собі книга, могли оплатити в той час тільки дуже заможні люди.
Знання, які містила в собі книга, могли оплатити в цей час тільки дуже заможні люди.Книга на картинах може бути символом і алегорією. Вважається, що до XV століття художники зображували з книгою в основному святих, пророків, служителів церкви. Таким чином книга була символом пророцтва, прихованих знань, одкровень, божественним предметом.
Після XV століття у книги в живопису з'явилася ще одна символічна складова. Тепер в руках мудреців, вчених, відомих людей вона символізувала також мудрість, знання, науку. Тільки один такий предмет поруч з людиною говорить глядачеві про те, що перед ним освічена людина. Книга, як символ мудрості і знань, зберігає своє значення і сьогодні.
Великого поширення книга в живопису отримала в XIX-XX столітті. Причому найчастіше тут зображували не тільки вчених, філософів, мудреців, але також звичайних селян і робітників. Пов'язано це з розвитком освіченості, коли будувалися школи і навчалися буквально всі, як представники привілейованих класів, так і звичайні люди. Сама книга в такому живопису придбала алегоричний символ підйому освіченості населення.
Книга на полотні художника - явище майже буденне. Причому, чим давніший автор, тим частіше на його полотнах ви зустрінете книги. У Майстрів живопису, які думають - книги говорять багато про що. Однак висновок - чи це так, ми повинні зробити самі, бо формально книги на полотнах мовчать. Багато що залежить від нашого сприйняття, настрою, знань і фантазії. Бо книги на картинах - буває - кричать!





   


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки