"Мандри країнами ЄС: Франція"

  


Франція має дуже багату історію. З кінця 2 тисячоліття до н.е. землі теперішньої Франції почали заселяти племена, які греки називали кельтами, а римляни - галлами. Саме галли склали основу французького народу, а країна в старовину так і називалася - Галлія.


У 58-52 роках до н. е. Галлію завоювали римляни й панували тут п'ять століть. У 5 столітті зі сходу в Галлію вдерлися войовничі германські племена: франків, бургундів, вестготів, пізніше - гунів.

Під кінець 5 століття франки завоювали всю Галлію, давши своє ім'я країні і народові. Утворене 834 році Західно-Франкське королівство займало приблизно територію сучасної Франції. А з 10 століття країну почали називати Францією.

Клімат Франції в основному помірний, хоча на Середземноморському узбережжі він субтропічний, а на сході в горах і на нагір'ї - континентальний.

Основними природними визначними місцями Франції є Альпи з численними лижними курортами й альпіністськими таборами, а також пляжі Середземного моря (в основному в Ніцці). У Канні, неподалік від Ніцци, проводиться всесвітньо знаменитий міжнародний кінофестиваль, який приваблює величезну кількість глядачів. Однією з головних історичних пам'яток є замки Луари - декілька чудових середньовічних замків, розташованих на берегах Луари. Культурним центром Франції є, безперечно, Париж, в якому знаходяться головні музеї країни: Лувр (колишній королівський палац, в якому розташовано 225 галерей і близько 400 тисяч експонатів); Центр мистецтв Помпіду; Музей Пікассо з колекцією робіт знаменитого художника; Музей сучасного мистецтва; Музей імпресіоністів; Музей декоративного мистецтва; Музей Родена (колекція скульптур). Крім того, у Парижі знаходяться такі знамениті архітектурні шедеври, як Ейфелева вежа, собор Нотр-Дам-де-Парі (1163), церква ХІІІ століття Сен-Шапель, Триумфальна арка, Пале-Рояль, Єлисейський палац (резиденція президента республіки), Версальський палац (колишня заміська резиденція французьких королів). Популярні серед численних туристів Монмартр, Єлисейські поля, Булонський ліс, ботанічний сад та зоопарк. Під Парижем знаходиться Євродіснейленд - перший парк розваг такого масштабу у Європі.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки