"BOOK-симпатія"

 



Сучасні книги дуже яскраві, самобутні і захоплюючі. Ми пропонуємо цікаві  книги, які потрібно прочитати кожному любителю якісної літератури.


Історична повість Богдана Лепкого «Мазепа» складається з п’яти частин. І хоча вони послідовно відтворюють хронологію подій, кожна з них має самостійне значення.
Головний герой усіх п’яти повістей - український гетьман Іван Мазепа, кінцевою метою політики якого було утвердження державності України.
У першій частині «Мотря» оповідається про кохання юної красуні Мотрі - дочки генерального судді Кочубея, пізніше страченого Мазепою, і гетьмана, який неухильно старіє. Дія відбувається на тлі важливих історичних подій.
Усі, хто прочитав першу частину "Мотря". вже не можуть зупинитися аби не прочитати усі наступні: "Не вбивай", "Батурин", "Полтава", "З-під Полтави до Бендер".

Ще одна улюблена серія наших читачів "Історія України в романах", зокрема, твори Тимура і Олени Литовченків
Шалені шахи.
Що наше життя? Гра!.. Для одних — карколомна шахова партія, для інших — протиборство держав і князівств, владних осіб та спадкоємців величезних станів, католиків та православних. Настав час розпочинати чергову партію. У великій грі життями, немов живі шахові фігури, зійшлися князі Василь-Костянтин Острозький і Дмитро Сангушко, княгині Беата Костелецька-Острозька і Гальшка Острозька, очільники перших козацьких повстань Криштоф Косинський і Северин Наливайко зі своїм братом Дем’яном, королі Стефан Баторій і Сигізмунд ІІІ Ваза, королева Анна Ягеллонка, полководець Станіслав Жолкевський.

Кинджал проти шаблi.
…Коли князь Іван Вишневецький та його молода дружина Олександра раділи народженню свого первістка Дмитра, людська заздрість єдиним ударом розбила їхнє щастя. Полонена і продана в рабство Олександра була змушена боротися за виживання, доки не зійшла на один з найвищих щаблів влади в Османській імперії. Княжич Дмитро Вишневецький виріс хоробрим вояком, справжнім оборонцем українських земель від турецьких набігів і дістав прізвисько Байди. Саме тоді невблаганна доля зіткнула матір і сина, які не підозрювали про кревний зв’язок між ними!

Помститися імператору.
Невблаганна доля розчавила щасливе життя Степана Раковича ‒ колишнього сердюка гетьмана Мазепи. Здавалось, вихід єдиний: накласти на себе руки… Та в мить найбільшого відчаю прийшло розуміння: спокій прийде, лише коли він помститься не окремим дрібним ворогам, а… найсильнішій людині в російській імперії. Але як вигнанцю дістатись до нього, як здійснити карколомний задум?..

1Q84 (
в трьох книгах).
Назва роману найпопулярнішого сучасного японського автора Харукі Муракамі відсилає до культового твору XX сторіччя – роману «1984» Джорджа Орвела. Сюжетних збігів між ними нібито нема, цитувань – також, проте зрозуміло, що Муракамі недарма вдався до цієї алюзії. У його романі Орвелів твір згадано лише один раз, коли мудрий сенсей ділиться своїм поглядом на облаштування напівфантастичного світу, в якому опинилися герої. На його думку, метафора «Старший Брат», під якою в Орвела фігурував сталінізм, уже стала настільки відомою та розпізнаваною, що якби така постать насправді з’явилася у 1984 році, то всі, вказуючи на нього пальцем, викрикували б: «Обережно! Це – Старший Брат!» – і він не мав би ніякої сили. Натомість на сцену вийшли маленькі люди, фантастичні «карлики», яких майже ніхто не бачив, але саме вони відтепер на свій копил правлять світом.
У Муракамі карлики – це істоти з паралельного світу, які завдяки людському посередництву проникають у цей світ і встановлюють свої порядки. Якщо усунути фантастичні обставини, що супроводжують їхні дії, то картина вражає своєю схожістю з реаліями сьогоднішнього світу, в якому замість одіозних фігур керівні посади займають «маленькі люди» без особливих здібностей і зайвих почуттів...

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки