"Без творчості немає життя"



Поет. Публіцист. Критик і історик літератури. Перекладач. Редактор. Академік, лауреат різних премій. І все це одна людина - Павло Тичина.
Народився він 23 січня 1891 року. Походить зі старовинного козацького роду (його пращур, за родинним переказом, був полковником у Богдана Хмельницького). Батько майбутнього поета був сільським дяком — вчителем "школи грамоти". Змалку виявив хист до музики, малювання і віршування.  Свої перші поетичні враження поет черпав з народної пісні, з церковних обрядів. У 1901 році батько посилає Павла вчитися до бурси у Єлецькому монастирі. За бурсою була семінарія, яку він закінчив у 1913 році. Перші публікації поета з'явилися у 1912 році в популярних журналах "Рідний край" та "Українська хата". Перша збірка "Сонячні кларнети" була ніби світлою звісткою відродження народу.
У 1924 році побачила світ збірка поезій "Вітер з України". В ній проявилися яскраві риси майстерності поета.
Віра в перемогу народу, щира любов до України і бажання вічно їй служити звучить в багатьох його віршах.
Пізніше з'являються книги поезій "Чернігів", "Чуття єдиної родини", "Перемагать і жить", "День настане". Поема "Похорон друга" знаменує відродження поетичного таланту митця, звучить ідея безсмертя народу.
У повоєнні роки виходять нові віршовані книги поета: "І рости, і діяти", "Могутність нам дана", "Ми - свідомість людства" та інші. 
Багаторічна експлуатація імені й авторитету митця тоталітарною системою стала причиною його глибокого внутрішнього конфлікту із самим собою, призвела до падіння його реноме як поета в очах співвітчизників і світової громадськості. У сучасників виявилося неоднозначне ставлення до його творчості, небажання вникати в її приховані підтексти і мотиви. П.Г.Тичина гостро відчував трагізм свого становища в ролі гвинтика тоталітарної ідеологічної машини (що засвідчено, зокрема, його власними оцінками, аналізом його творчості, характером стосунків з іншим видатним українським поетом — Євгеном Маланюком). 
Помер Павло Григорович Тичина 16 вересня 1967 року в Києві.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

"日本古典詩: Японська класична поезія"