"Вічна магія слова"

 

Сьогодні хочеть проспойлерити збірки малої прози  українських письменників. Кожна збірка оповідань, новел, повістей дозволить одночасно познайомитися з більшою кількістю авторів та їх творчістю. Відчути магію їх слова та віднайти для себе улюблених. 

Ажіотаж. Комічні варіації сучасної української драми.
Здатність жартувати над собою - ознака душевного здоров'я. Для нас, українців, із нашою багатовічною трагічною історією гумор був і є виявом духу. 
Поява такої цікавої антології змушує не тільки щиро посміятися над комедіями, а й замислитися над багатьма недоліками людської природи, вадами сучасного суспільства, пригадати трагічні сторінки української історії. Невипадково ця книга формувалася у такий важкий час, бо народ, який здатен «сміятись крізь сльози» - непереможний. Сподіваємося, що ця антологія допоможе не втрачати оптимізму.

Острів зимового кохання. Антологія жіночої прози.
До антології сучасної української «жіночої» прози увійшли твори дванадцяти добре відомих українському і зарубіжному читачеві київських письменниць. Об’єднує цих самобутніх, харизматичних, яскравих, несхожих письмом, стилем і вибором тематики прозаїків і те, що всі вони свято переконані, що чесне і щире Слово спроможне удосконалити цей Світ і Людину в ньому.

Антологія української драматургії.
Дана антологія - це спроба дати цілісне уявлення про українську драматургію: неперевершені «Наталка Полтавка» Івана Котляревського; "Сватання на Гончарівці" Григорія Квітки-Основ'яненка; "Назар Стодоля" Тараса Шевченка; "За двама зайцями" Михайла Старицького.


Ця шокуюча Східна Європа. Антологія українського оповідання XXI століття.
Українське оповідання завжди відзначалося драматизмом, містикою, гумором, поезією і емоційною напругою. Це проза, в якій чуттєвість та ірраціоналізм вступають в суперечку з прагматизмом, логікою і страхом. Зібрані оповідання гідно продовжують кращі традиції української класичної малої прози. 

Антологія української готичної прози: в 2 томах.
Моторошна, або ґотична, проза – зараз один з найпопулярніших жанрів фантастики. Вона має глибокі коріння, але як жанр розквітла в Європі у XVIII сторіччі. Класична ґотична проза в кожній европейській літературі виглядає по-різному.
Готична, або романтична, фантастика в Україні виникла на основі давньої української літератури і народної міфології. Романтики захоплювалися казками й містикою, і згодом міфічні істоти заполонили українську поезію і прозу. Укра­їнська народна демонологія, завдячуючи багатству міфологічних образів і сюжетів. набула великої популярності. 
У першому томі українську моторошну прозу XVIII—ХІХ сторіч представляють твори Григорія Квітки-Осно­в’яненка, Івана Барщевського, Михайла Чайковського, Івана Гавришкевича, Пантелеймона Куліша, Володимира Росковшенка, Євгена Згарського, Леопольда фон Захер-Мазоха, Наталі Кобринської та багатьох інших авторів.
Том другий присвячений ґотичній прозі ХХ століття і обіймає творчість письменників, які творили на початку сторіччя, у міжвоєнний період та в діаспорі. Сюди увійшли твори Івана Франка, Василя Стефаника, Гната Хоткевича, Надії Кибальчич, Антіна Крушельницького, Наталени Королеви, Гната Михайличенка, Софії Яблонської та багатьох іншіх.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки