"2014: початок"


Десять років тому, 13 квітня 2014 року, в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок антитерористичної операції (АТО) на Донбасі. Так Україна відреагувала на вторгнення російських підрозділів до східних областей України, яке згодом переросло в повномасштабну війну. Під загрозою опинилася територіальна цілісність, незалежність нашої держави, мир і спокій на нашій землі. 

Десять років минуло з того часу, як відбулася окупація з наступною анексією росією українського Криму та розпочалась збройна агресія росії проти України на Донбасі. В ці дні Україна поділилася на «фронт» і «тил». Бойові дії, які розпочалися в 2014 році породили феномен військових добровольців та волонтерів.

   На захист країни стали справжня патріоти - мужні, сміливі, хоробрі. Багато з них, коли ворог прийшов на поріг нашого дому, не чекаючи повістки прийшли до військкомату, залишивши сім’ї, роботу, рідні міста, дехто повернувся з-за кордону, і стали на захист своїх батьків і дітей. 
 До активної роботи долучилися пенсіонери та студенти, бізнесмени та домогосподарки, школярі та люди з обмеженими можливостями. Хтось переказував кошти на спеціальні рахунки або знайомим волонтерам, інші опікувалися біженцями, волонтерили у лікарнях та пунктах прийому допомоги від громадян, плели 
маскувальні сітки та в’язали теплі шкарпетки. 
Водночас тоді багато хто з українців, не усвідомлюючи загрози і не чуючи правди, сприймали ті «військові дії», «операцію» – як події десь там, далеко, які їм не загрожують і їх не торкнуться. Ця ілюзія призвела до шоку 24 лютого 2022 року, коли росія розпочала повномасштабне наземне вторгнення в Україну. Війна опалила наше мирне небо кривавим полум’ям. Сьогодні Україна знову переживає важкі часи в своїй багатовіковій історії. І вже багато страждань випало на долю нашого народу за цей час. Але звільнити українську територію від окупанта без збройної відсічі неможливо. 
Слова «Слава Україні - Героям Слава!» перестали бути лише вітанням. Тепер вони набули нового змісту. Нині це віддання особливої шани тим, хто у критичний  момент життя нашої країни не відступив і став на захист своєї Батьківщини. Бо майбутнє України для них – понад усе.

Віримо -- Україна переможе 
і день миру обов’язково настане! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

"日本古典詩: Японська класична поезія"