"ШАРЛОТТА БРОНТЕ: ПОГЛЯД ІЗ СУЧАСНОСТІ"


"Мине час, а "Джен Ейр" читатимуть навіть тоді, коли імена тих, хто сьогодні більш відомий, ніж Шарлотта Бронте, будуть назавжди забуті"
                                                      Ентоні Троллоп


   Шарлотта Бронте з'явилася на світ 21 квітня 1816 року в сім’ї провінційного пастора в маленькому Торнтоні (графство Йоркшир). Мати померла рано, залишивши батькові шістьох дітей: п’ятеро доньок та сина. Релігійний батько Патрік Бронте мав суворий і навіть жорстокий характер. Нестача коштів в родині привела до того, що четверо доньок, у тому числі і Шарлотта, у 1824 році потрапили до благодійної школи для дочок духівництва у Коун-Брідж. Тяжкі умови життя дітей назавжди запам’яталися Шарлотті і навіть були відтворені у романі «Джен Ейр».
   У 1831 році Шарлотта з двома іншими сестрами вступили до школи в Роехеді. Завдяки батькові Шарлотта була дуже начитаною і вражала своїх однолітків багатством знань. Саме там вона відкрилась як вправний художник і поет. У десять років Шарлотта разом з сестрами і братом почала писати домашні фантастичні твори. В 1837 році Шарлотта надіслала один із своїх віршів відомому поету Роберту Сауті, але той порекомендував зайнятись домашніми справами замість творчості.
    Після закінчення школи Шарлотта Бронте працювала там вчителькою, а потім виїхала до Брюсселю для вивчення французької та німецької мов. У 1847 році вона закінчила перший роман «Вчитель», проте видавці його не прийняли. Через півроку лондонські видавці отримали новий роман «Джен Ейр», який був виданий під псевдонімом Каррер Белл. Цей твір приніс Шарлотті Бронте не тільки відомість, але й матеріальну незалежність. В цей період Шарлотта повертається додому і доглядає батька.
    Нарешті у 1849 році Бронте публікує свій третій роман «Шерлі», в якому продовжує тему жіночої рівноправності. Наприкінці 40-х років здоров’я Шарлотти погіршується внаслідок тяжкого дитинства. Деякий час вона лікувалась в Лондоні, де познайомилась з відомими діячами англійської літератури. Останнім твором Бронте став роман «Віллєт», що вважається найбільш автобіографічним.
   Померла Шарлотта Бронте 30 березня 1855 року. Сьогодні її твори мають не тільки пізнавальне значення, а зберігають також силу емоційного і естетичного впливу, притаманні витворам справжнього мистецтва.

                 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки