"Люблю тебе, о Криме велеславний"


20 січня 1991 року на території півострова Крим відбувся законний референдум, підсумки якого стали основою для створення Автономної Республіки Крим у складі України.
Майже півтора мільйона мешканців Криму взяли участь у голосуванні, з яких 93% дали згоду на створення Автономної Республіки Крим.
32 років тому 93% жителів півострова на референдумі висловилися за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму саме у складі України.
Те, що відбувається зараз в Криму – це біль нашого народу, це біль кримськотатарського народу... Ми ніколи не визнаємо окупації Кримського півострова та до кінця стоятимемо на стороні права та правди. Крим є і залишається територією незалежної України, що визнано в усьому цивілізовану світі.
До Дня Автономної Республіки Крим  ми підготували добірку книг про історію. та культуру півострова. 

Сергій Громенко. 
250 років фальші: російські міфи історії Криму (видавництво "Фоліо").
Анексія Криму, яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни, зумовила й небачений розквіт політичної міфології. 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з’явився так званий Міф про «КримНаш», що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації. Невже Крим – споконвічно російська земля? Чи правда, що кримські татари – геть усі зрадники? Чи дійсно півострів став частиною України незаконно? І чи реально всі кримчани як один проголосували на референдумі за приєднання до Росії? Відповідям на такі запитання й присвячена ця книга.

Тунманн. Крымское ханство (видавництво "Таврия"). 
Йоганн-Еріх Тунманн (1746-1778) шведський науковий діяч, лінгвіст, історик, теолог. професор філософії. 
Його книга "Крымское ханство" є типовим для другої половини ХVІІІ століття рід географічної літератури. Містить опис Кримського ханства загалом та її окремих частин, дає повну на той час картину природи, історії. політичного устрою. соціальної структури національного складу та господарства ханства.
Книга належить до бібліотеки рідкісних книг про Крим. 

Володимир Сергійчук. Український Крим (Українська Видавнича Спілка).
У книзі з залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України.
Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського народногосподарського організму вже з кінця ХVІІІ століття, детально аналізується перебіг подій, пов’язаних з процесом об’єднання Криму з Україною в 1918 і передання півострова УРСР у 1954 році.

Станіслав Кульчицький, Лариса Якубова. Кримський вузол (видавництво "Кліо"). 
У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання. Показано, що цинізм подій так званої "Кримської весни" спричинив неочікуваний для правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців. Розтиражоване російськими мас-медіа гасло "Крим наш!" і події "кримської весни" стали найпотужнішими прискорювачами процесу українського націєтворення, що лежить в основі формування громадянського суспільства та розбудови новітньої України. 

Тарас Березовець. Анексія: острів Крим. Хроніки "гібридної війни" (видавництво "Брайт Букс).
У книзі аналізуються механізми та технології т. зв. «гібридної війни», розв’язаної військами Російської Федерації («зеленими чоловічками») на території АР Крим. Окремо досліджується розвідувальна та інформаційно-пропагандистська операція російських спецслужб, яка дозволила підготувати анексію Криму, починаючи з 1991 року. Твір містить велику кількість документів та фото, які є доказами злочинного характеру окупації півострова.
Книга у хронологічному порядку охоплює період з 18 лютого 2014 року – початку масових розстрілів на Майдані Незалежності за участі російських спецслужб – і закінчуючи 18 березня 2014, коли Крим і Севастополь було офіційно анексовано та включено до переліку суб'єктів російської федерації. «Анексія: острів Крим» містить ексклюзивні свідчення, надані спеціально для цієї книги українськими, російськими і міжнародними політиками та військовими, експертами, журналістами, активістами, які стали очевидцями окупації.

Люди "сірої зони". Свідки російської анексії Криму 2014 року (видавництво "К.І.С."). 
Книга кримської журналістки Анни Андрієвської та співробітниці Українського інституту національної пам’яті Олени Халімон розвінчує міфи російської пропаганди стосовно подій в Криму 2014 року.
Багато зусиль російської влади спрямовано на те, щоб переконати Україну та світ у тому, що Крим російський, що цей процес незворотній. Багато “пилу” в медіа про те, що все втрачено. На сторінках книги ви зможете прочитати спростування цього. Головне, що ми хотіли сказати – це те, що Крим є таким же українським регіоном, як і інші регіони, – Олена Халімон, співавторка книги.

Наталія Смирнова. Крим Керіма /ілюстрації Людмили Стецькович (видавництво "Портал"). 
Дім, родина, квітучі гранати, дитячі пригоди. Одного дня усе це змітає Другою світовою війною. А іншого дня, після вже стількох утрат, виявляється, що бути кримським татарином- вирок. Поспішна депортація, тижні в товарняках, ще тяжчі втрати, непривітне нове місце мешкання, тяжка праця. Спогади про втрачений Крим. Як віднайти сенс, силу жити і віру в людей? Унікальність видання – це складові, що допомагають дорослим знайти правильні слова для обговорення психологічних моментів з дітьми та глибшого розуміння історичного контексту.

Крим, який ми любимо: Антологія (видавництво "Пульсари"). 
До тематичної антології ввійшли твори про Крим як класиків української, кримськотатарської літератур (частково - російської, коли ім'я автора особливим чином пов'язане з Кримом), так і наших сучасників. Тексти подано українською, кримськотатарською, російською мовами.
Видання адресоване всім, хто любить Крим і щиро переймається його долею.

Кримський інжир: антологія /укладачі: Алім Алієв, Анастасія Левкова (Видавництво Старого Лева).
Крим - це особливий край, омитий морем та зігрітий сонцем, і здається, що навіть вітер, який не знає кордонів, тут віє по-іншому. Це земля кримськотатарського народу, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світоглядні принципи, творити свою літературу. Ця книжка об’єднала найкращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир», що відбувся 2018 року. Під однією обкладинкою зібрано твори як кримськотатарською, так і українською мовами.
Поезія і проза, переклади українською і кримськотатарською, що увійшли до антології, дуже різні за жанром, стилем і поетикою, проте Крим - це та спільна тема, що їх об’єднує. У кожному творі своя емоційна тональність: біль і глибокий, як море, смуток, але водночас розуміння того, що можна втратити рідний дім, та головне - не втратити власної й національної ідентичності. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки